Новини » Спорт

Пистовата Tesla Model S е вече реалност утвърдена от FIA



Admin09.02.2018г 

Пистовата Tesla Model S е вече реалност утвърдена от FIA

Международната автомобилна организация FIA анонсира новата пистова серия с име “Electric Production Car Series”, която всъщност спокойно може да бъде наречена "Tesla Model S series" от феновете на електромобилите и тези на моторните спортове. Първите анонси за серията бяха преди две години, а днес това вече е и официална пистова серия, утвърдена миналата седмица от FIA.

Така международната автомобилна организация има вече две състезателни серии с електромобили, след вече повече от успешно вървящата вече четири сезона надпревара за едноместни пистови болиди тип формула с име Formula E. Първоначалното наименование на новата серия беше Electric GT, но сега тя се лансира с абревиатурата EPCS и ще се развива като многомаркова надпревара.

Първият сезон стартира по-късно през тази или в началото на следващата година, като всички отбори ще използват доста общ дизайн на колите си базиран на модела Tesla Model S P100D. Мощноста на силовите им агрегати ще е ограничена до 580 кВт (778 к.с.).

В първия сезон са заявили участие 10 отбора с по двама пилота, а пистите са в Англия, Франция, Германия, Италия, Португалия и Испания. Форматът на състезанията е в две 60-километрови пробягвания, едното на дневна светлина и второто по мрак, две тренировки и три квалификационни пробягвания за класиране на старта. Допълнителн точки ще се получават за полпозишън и най-бърза обиколка.

За по-голяма зрелищност и кеф на публиката ще има и допълнително дрифт състезание между двамата класирани на първите две места в двете състезания и двама пилоти избрани от публиката, които също ще носят точки на пилотите и отборите.

Всъщност модифицираните на базата на Tesla Model S електропистарки няма да са единствените стартиращи по пистите в близко бъдеще. Миналата есен беше анонсирана пистова серия с автомобилите Jaguar I-Pace, като съпътстващо състезание на серията FIA Formula E. Пистовият вариант на електрическият кросовър Jaguar I-Pace се развива от департамента на компанията JLR - Special Vehicle Operations в Уоруикшайър, Англия./Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама