Новини » Любопитно

Най-търсените автомобилни екстри



Admin11.02.2018г 

Най-търсените автомобилни екстри Цифровите технологии и новости в автомобилите навлязоха толкова бързо и станаха толкова привични, че едва ли има нещо което днес да ни учуди в тази посока. Дори и най-модерното направление – автономното или още роботизирано управление на колата без намесата на водача. Електронните системи са нещо без което днес не можем да си представим автомобила. Но както навсякъде и сред тях има по-търсени и не чак толкова. Ето някои от любимците на купувачите.

Система за предупреждение за удар
Тази технология е относително нова, но успя да намери сериозен брой почитатели, което не е за чудене. Защото да ви предупредят предварително, че може да се ударите с преден автомобил или друг препятствие на пътя, определено е нещо ценно. Когато колата се приближи опасно близко до подобно препятствие, системата веднага предупреждава със звуков и светлинен сигнал и ако водачът не реагира, задейства системата за автоматично екстренно спиране. В последно време с такива система започнаха да оборудват дори и т.н. “бюджетни/евтини” модели. Важноста на тази опция се потвърждава и от провежданите краш-тестове, които вече включват и оценка ефективноста на системата. За да получи висша оценка моделът системата трябва да работи идеално.

Заден парктроник
Тази технология отдавна, положително и стабилно се оценява от автомобилистите, а популярноста й не намалява с годините. Тя е особено полезна за дамите и новаците зад волана, които не чустват добре габарита на колата си. Благодарение на използвания звуков сигнал при приближаването на невидимо препятствие отзад се запазва боята на автомобила и целоста на задните му части. Задният парктроник често върви в комплект със система за автоматично аварийно спиране при каране назад. Тази система защитава най-вече пешеходците, оказали се в сляпата зона в погледа на водача. Още по-добре работи парктроникът в комбинация с камера за гледане назад. Очаква се скоро в Евросъюза тази камера да стане задължителна за новите леки автомобили, а в Щатите това изискване е вече в сила от миналия месец.

Предни фарове за мъгла
Тази опция не е сред “умните” и напредничавите, но ползата й е безспорна. Особено популярни са фаровете за мъгла в регионите, където често вали дъжд или сняг. В сложните метеорологични условия светлината на обикновенните фарове се отразява и разсейва от капките и снежинките, а това не е от добра полза на пътя. Освен заради практичноста им, фаровете за мъгла се използват в автомобилите и заради естетични съображения. Снабдените с тях модели изглеждат по-стилни и по-скъпи.

Система за контрол на слепите зони
Колкото и да е идеално направен един автомобил, то той не минава без слепи зони. Винаги ще се намери сектор за наблюдение, който не може да се види в огледалата от водача. Тук на помощ идва системата за контрол на слепите зони, която може да ви предпази от неприятно изникване на автомобил, откъдето не го очакате или не виждате. Ако внезапно ви изчезне от огледалата съседен автомобил, движещ се около вас на пътя, технологията ще ви предупреди, че той още е там и ще ви предпази от опасна маневра. Тази система е сред по-новите и не е сред най-евтините. Но дори и това не бива да ви плаши, защото ако я няма и се случи нещо от този сорт, цената на ремонта ще ви струва далеч повече от нейната.

Круз-контрол
Тази функция е налична от доста време, но също не губи популярност, напротив. Вече е налице за всякакви автомобили, докато преди беше достъпна само за колите от премиум клас. С годините тя се развива, стана и адаптивна. Това означава, че колата не само поддържа зададената й скорост, но и автоматично я намалява при нужда. Последното засега все още е достъпно за скъпите автомобили, но полека-лека неминуемо ще влезе и в по-долните пазарни класове.

USB-портове
Преди десетина година тяхното наличие в колите беше немислимо. Полека, обаче и те навлязоха в колите, естествено първо при скъпите модели. Но постепенно започнаха да стават достъпни и за по-евтините автомобили. Наличието им днес в колата не учудва, дори напротив – по-скоро учудва отсъствието им. През тях се включват личните лаптопи, таблети и телефони към инфотеймънт системата на автомобила, може да се слуша музика, да се гледа филм или да се използват различните приложения. Също така да се дозаредят смартфоните и други електронни устройства. Реално погледнато днес именно USB-портовете са и най-популярната опция в автомобила.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама