Новини » Спорт

Победа в Швеция за Hyundai Motorsport!



Admin20.02.2018г 

Победа в Швеция за Hyundai Motorsport!

Тиери Нювил с Hyundai i20 Coupe WRC спечели снежното рали „Швеция“
Hyundai поведе в класирането при пилотите и конструкторите в Световния рали шампионат (WRC)
Андреас Микелсен с Hyundai i20 Coupe WRC също се качи на подиума


Дванайсет месеца след тежкото отпадане от челото белгийският екип Тиери Нювил и Никола Жилсул най-накрая покори рали „Швеция“. Напрегнатите състезателни дни завършиха с победа с аванс от 19,8 секунди пред Крейг Брийн със Citroen. Трети на подиума се качи още един екип на Hyundai – тандемът Андреас Микелсен/Андерс Ягер.

Тежките метеорологични условия в Швеция направиха успеха на Тиери и Никола още по-значим. Това е първа победа за Hyundai за сезон 2018 в Световния рали шампионат.

„Изключителен резултат, заяви усмихнатият Тиери на подиума. Усещах, че миналата година заслужавахме победата, но още повече я заслужавахме тази година. Много хора работиха неуморно всеки ден зад кулисите, за да ни осигурят конкурентна кола, с която да се борим за победи. Този успех е за всички тях, беше фантастичен уикенд.“

Hyundai поведе в класирането при пилотите и конструкторите
С победата си Тиери Нювил заслужи 25 точки, към които добави още две от Power етапа. Това извежда белгийския пилот на Hyundai на върха в генералното класиране след първите два кръга от шампионата. Като отбор Hyundai също така се изкачи на върха в класирането при конструкторите, където води сериозна битка с Toyota, Citroen и M-Sport.

Андреас и Андерс завършиха трети в Power етапа, така че прибавиха три точки към спечелените 15 от третото място в ралито. „Чувството за първи път да бъда на подиума с Hyundai е фантастично, заяви Андреас. Щастливи сме да видим отбора на първото място в класирането при конструкторите, макар да са минали само две състезания от началото на сезона.“

Третият екип на Hyundai допусна грешка в опит да запази четвъртото си място и така Хейдън Падън и Себ Маршал завършиха ралито на пета позиция.

Историческа победа
Успехът отбелязва първата победа на отбора в Швеция и общо осма победа във WRC след трудното начало на сезона в Монте Карло. Нювил е едва третият пилот, който не е роден в Скандинавия, и печели снежното рали.

„Това беше фантастично рали за нас, коментира Мишел Нандан, шеф на отбора на Hyundai. Представихме се много силно. Много пъти съм казвал, че конкуренцията в Световния рали шампионат в момента е най-силна от години, така че със сигурност не беше лесно да я постигнем.“
Третият кръг от сезона ще ни пренесе в Мексико между 8 и 11 март. Това ще бъде и първото рали на чакъл за сезона – настилка, на която Hyundai традиционно се представя добре.

Крайно генерално класиране – рали „Швеция“:
1. Нювил / Жилсул (Hyundai i20 Coupe WRC) 2:52:13,1 часа
2. Брийн / Мартин (Citroen C3 WRC) +19,8 сек
3. Микелсен / Ягер (Hyundai i20 Coupe WRC) +28,3
4. Лапи / Ферм (Toyota Yaris WRC) +45,8
5. Падън / Маршал (Hyundai i20 Coupe WRC) +54,4
6. Остберг / Ериксен (Citroen C3 WRC) +1:15,3 мин
7. Латвала / Антила (Toyota Yaris WRC) +2:04,9
8. Сунинен / Маркула (Ford Fiesta WRC) +2:52,2
9. Танак / Йарвеойа (Toyota Yaris WRC) +3:44,4
10. Ожие / Инграса (Ford Fiesta WRC) +5:27,4

Класиране при пилотите след втори кръг, рали „Швеция“:
1. Нювил 41
2. Ожие 30
3. Латвала 23
4. Лапи 23
5. Танак 21
6. Микелсен 21
7. Брийн 20
8. Мийк 17
9. Падън 10
10. Еванс 9

Класиране при конструкторите след втори кръг, рали „Швеция“:
1 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 54
2 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 53
3 Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 46
4 M-Sport Ford World Rally Team 43
Източник: www.hyundai.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама