Новини » Любопитно

Колко често трябва да мием колата си?Admin05.04.2018г 

Колко често трябва да мием колата си?

Ако не искате да ви се виждат номерата в снимките на КАТ, то навярно си държите колата максимално мръсна. Но мнозинството от собствениците на автомобили не харесват колата им да е мръсна и си я мият, което с оглед на чистота на нашите пътища, се налага почти непрекъснато. А това, стествено, се харесва на собствениците на многобройните мивки за автомобили у нас.

Няма собственик на автомобил, току що измил колата си, да не се подразни връщайки се в къщи, че е отново мръсна. Това, дори в столицата е налице винаги не само през зимата, но и през преходните сезони – пролета и есента. Естествено изниква въпросът – дали има смисъл да мием колата си в такова време?

Отговорът с не е за мързеливите и за тези на които не им пука, че замъсените стъкла и огледала са опасни, заради намалената обзорност. Освен това с калта от улиците – да именно кал, защото това с което се ръсят нашите улици срещу снега и леда е именно това, върху колата попадат всевъзможни химически активни вещества, а не само химикали срещу заледяване, които покриват едва ли не цялата таблица на Менделеев. Ако в боята ви има дефекти, химикалите лесно достигат до метала и започват да го разяждат.

От друга страна, прекалено честото миене на автомобила също не е правилно. Ако миенето се извършва правилно технологично няма лошо, но пък по мръсните улици дадените 20-на лева са изпаряват за минути. И при миенето важи парвилото за златната среда – трява да става редовно всяка седмица или поне на две. Това е важно не само заради красотата а и от хииенична гледна точка.

Друг е въпросът ако при миенето се ползват специални автохимически препарати. Върху колата, обработена с тях от време на време, калта се задържа по-трудно и по-лесно се измива. Ходенето на автомивка при това положение става по-рядко, а в перспектива купето по-дълго запазва първоначалния си вид.

Както внимателно избирате жената и колата, така избирайте и автомивката си. Там където не се спазват правилните технологии, където мърсотията се сваля с повърхностно активни вещества, а колата се забърсва с мръсни, набити с пясък парцали не ви е мястото. Лакът на боята бързо матира и ще ви се наложи след това да я карате на полиране.
Източник:Автопрес
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Gazpromneft Premium L 5W-40
Gazpromneft Premium L 5W-40
Разфасовка: 5 литра
Цена: 36.54лв.
Купи