Новини » Любопитно

Как деградират акумулаторите на електромобилите с пробега?



Admin18.04.2018г 

Как деградират акумулаторите на електромобилите с пробега? Един от основните въпроси при собственоста на електромобилите е с колко се намалява капацитетът на акумулаторите им с увеличаването на пробега. Около този въпрос са се обединили в изследване не научни институти и автопроизводители, а собственици на електромобили и са установили, че например акумулаторите на автомобилите Tesla деградират малко по-бавно от тези на стария Nissan Leaf.

Още преди четири години собствениците на автомобили Tesla започват да събират на международния си чат Tesla Motors Club данни за деградацията на акумулаторите на автомобилите Tesla и Nissan Leaf. За целта е била създадена общодостъпна база данни в Google Doc, в която всеки собственик да нанася информация за автомобила си и състоянието на акумулатора му.

Днес, според данни вкарани в базата данни от 350 собственика на автомобили Tesla и Nissan Leaf от целия свят, средната деградация на акумулаторите на Tesla е към 10% при среден пробег от 250 000 км. При стария Nissan Leaf същият пробег докарва спад на капацитета на акумулатора към 20%.

Според данните от форума за първите 100 000 км повечето акумулатори на Tesla деградират с 5%. При следващите 100 000 км процесът се забавя и при пробег към 250 000 км, капацитетът на акумулаторите на електромобила Tesla спада с 9,2%.

Тука трябва да се има предвид, че от Tesla не предлагат на собствениците на автомобилите си гаранция за определен процент деградация на акумулаторите на моделите си Model S и Model X. В гаранцията им е записано - “акумулаторът, както и всички литиево-йонни батерии, с времето и в зависимост от интензивноста на експлоатация ще губи постепенно капацитета си. Това е закономерен процес, който не се покрива от заводската гаранция”.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама