Новини » Автоновини

Безключовото пускане на двигателя опасно?



Admin17.05.2018г 

Безключовото пускане на двигателя опасно? New York Times публикува плашеща статистика за използването на безключовото пускане на двигателя на автомобила. Според нея от 2006-а година насам бутонът за пускане на мотора Start/Stop е станал косвена причина за смърта на поне 28 американци. Още 45 са пострадали в резултат на отравяне с отработили газове, довело в някои случаи до увреждане на мозъка.

Тази статистика не е официална, защото при създаването й журналистите на изданието са ползвали информация от публикации в американските средства за масова информация. Според статистиката им обаче, повечето от пострадалите са били собственици на автомобили от марките Toyota и Lexus. Миналата година 75-годишният Фред Шауб от Флорида оставил автомобила си Toyota RAV4 в гаража под къщата си и след 25 часа бил намерен мъртъв. Причина за смърта са станали отработилите газове от работещия двигател на колата, който Шауб си мислел че е спрял.

Според публикацията, почти половината от всички продавани в Щатите автомобили още в базовото си изпълнение вече имат система за безключово пускане на двигателя. Реално, причината за плашещата статистика не е в работата на самата система, а във водачите. Те, особено от по-старото поколение, са свикнали с традиционния автомобилен ключ и забравят да загасят двигателя след като паркират колите си в гаража.

Според международната асоциация на автомобилните инженери SAI, подобни трагични случки могат да се избегнат, ако се добави звуково известяване към безключовата система, което би предупреждавало собствениците, че моторът на колата им не е спрян от работа. Има и други варианти за решаване на проблема – Ford, например, оборудва новите си модели със система, която автоматично изключва мотора на автомобила, ако стои на място половин час, а ключът не е в салона на колата.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама