Новини » Любопитно

70 години пътен контрол у нас



Admin01.06.2018г 

70 години пътен контрол у нас

На днешния ден се навършват 70 години от създаването на службата за контрол на автомобилното движение. С Указ № 1.413708/19.11.1947 година на Великото Народно Събрание е утвърден „Закон за автомобилните съобщения в България”. Съгласно същия Указ е създадена Държавната автомобилна инспекция /ДАИ/ към МВР, като контролен орган на всички автомобилни предприятия, моторни возила и водачите им.

От 01.06.1948 година в Столицата е създадено и започва да работи първото подразделение на ДАИ за контрол на автомобилното движение с щат 9 човека. Началник: майор Петър Колев Петров, автоконтрольор Христо Миланов, инспектор Иля Цачев – Регистрация и квалификация, инспектор Петър Панталеев - Технически контрол.

Двама инспектори за пътен контрол и трима волнонаемни за картотеката на водачите на МПС.
Техническото оборудване на службата е един мотоциклет 125 куб. см и два велосипеда. Местонахождението и е било на ъгъла на бул. „Ал. Дондуков” и бул.” Волгоград”, сега бул.”В.Левски”. Моторните превозни средства в столицата са били около 5000, толкова са били и картотекираните водачи на МПС.

Абревиатурата „КАТ” е получена през 1950 година, когато дългото наименование „Контрол на автомобилния транспорт” не успява да се наложи в съзнанието на хората и те по навик продължават да използват „ДАИ”. Това дава основание на служителят в отдела Симеон Гъстев / Временно изпълняващ длъжността „Началник отдел” в ДНМ да използва съкращението в заглавието на своя „Доклад за едногодината дейност на КАТ”. Така популярното и днес наименование „КАТ” за пръв път се появява в този официален документ.



Ваньо Стоевски – Полковник от резерва и Комисар от запаса.
 




Коментари

Добави коментар

Реклама