Новини » Автоновини

Затяга се търговията с горива



Admin07.06.2018г 

Затяга се търговията с горива

Парлментът затяга контрола над търговията с горива с нов закон, който народните представители приеха в сряда. Законопроектът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход беше внесен средата на март от шефа на комисията за борба с контрабандата и сивата икономика Емил Димитров.

Промените бяха отхвърлени от земеделската и икономическата комисия, но намериха подкрепа от 3 комисии - бюджетна и енергийна, както и от водещата комисия, която е за борба с контрабандата. Димитров заяви, че е поел ангажимент към браншови организации да внесе промени между първо и второ четене, по текстове,по които се е стигнало до консенсус.

Той поясни, че сред промяната в текстовете ще бъде разписано, че земеделците, които ползват бензиностанциите за собствени нужди не трябва да отговарят на изискванията на Закона за устройството на териториите, като вътрешните обекти ще могат да зареждат до 1000 л. Между първо и второ четене ще бъдат уеднаквени и депозитите за бензиностанция и газостанция.

Димитров уточни, че в първоначалния вариант е имало много голяма разлика в изискваните депозити, а сега той ще бъде 20 000 лв. и за двата типа обекти. Промените предвиждат лицата, които търгуват на едро с нефт да предоставят подробна информация за дейностите, както документи за собственост, като ще се посочват и точните GPS координати на обектите и съоръженията.

Промените бяха приети с 109 гласа "за", 21 народни представили гласува за отхвърляне на промените, а 14 депутати се въздържаха. След обнародване в Държавен вестник ще има 6-месечен срок, в който промените трябва да влязат в сила, като се предвижда промените в Закон по отношение на минималния складов капацитет на данъчните складове за съхранение на втечнен нефтен газ да влязат в сила след 2 години.





Източник: Economynews.BG




Коментари

Добави коментар

Реклама