Новини » Еко-ауто

310 лв. ще бъде екотаксата за регистрация на стар автомобилAdmin13.07.2018г 

310 лв. ще бъде екотаксата за регистрация на стар автомобил

Екотаксата при регистрация на стара кола над 10 години ще достигне 310 лв. Това реши кабинетът.

Досега тя беше 275 лв. Поскъпването е с 12-13%.

За автомобил между 5 и 10 години сумата се вдига от 260 на 290 лв.

Без промяна остава регистрацията на коли на собствениците, които взимат превозни средства до 5 години. Таксата за тях остава 194 лв.

При новите хибридни автомобили има намаление с 20% на таксата, за новите дизелови и бензинови е с 10%, пояснява репортаж БНТ. С намалението за новите коли екотаксата става 138 лв. Досега тя беше 125 лв.

При регистрирането на електромобил в България до края на 2021 г. няма да се дължи екотакса.

За първи път обаче се въвежда такса и за тежкотоварни автомобили - камиони и автобуси. Става дума за пътнически микробуси, минибуси и камиони от 3,5 до 12 т, камиони над 12 т и автобуси над 5 т. Такава екотакса нямаше досега. Това е голямата промяна в наредбата.

Изменението във връзка с увеличението на таксите за старите коли предизвика одобрение сред еколози и недоволство сред опоненти.

Според Цветелина Цанева от Асоциация на вносителите на автомобили, цитирана от БНТ, трябва да се проследи екотаксата, която е събирана досега - какви са резултатите от нея в полза на екологията, защото според нея това не е е екотакса, а "продуктова такса". "Всички си мислим, че като платим такстаа преди регистрация, тя отива за екология, това не е така. Продуктовата такса се плаща за рециклиране на автомобила", казва Цанева.

Мотивът за увеличението на таксата на екологичното министерство е, че така ще започне да се употребяват повече автомобили, които не замърсяват въздуха.

Против увеличението се обяви и омбудсманът Мая Манолова, до която са достигнали жалби на граждани по въпроса. Според нея събраните досега суми са изразходвани само за рециклиране на вече излезли от употреба МПС, липсва публичност и прозрачност как точно се харчат тези пари.

Източник: manager.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама