Новини » Любопитно

Най-необикновенните рали-бегачкиAdmin20.07.2018г 

Най-необикновенните рали-бегачки Има автомобилни модели, за които много трудно бихте повярвали, че са способни да преодолеят най-трудните скоростни отсечки в света, камо ли да се надбягват по тях. За някои от тях ще ви разкажем по-долу...

Рали-състезанията не са нещо върху което Ferrari се концентрира и хвърля усилия. Не така е мислел обаче Джулиано Микелото. През 1977 година младията тогава инженер от Падуа прекроява Ferrari 308 GTB в рали-бегачка и го противопоставя на доминиращата тогава рали-трасета Lancia Stratos, някои от които той дори лично е подготвял за състезанията. В разаботката на маранелското конче му помагат и доста от инженерите на скудерията в извън работното си време. Резултатът – 900 кг и 300 к.с. от мотора V8, несрещан често в рали-състезанията. Рали-версията на 308 GTB печели няколко успеха в скоростни етапи на някои европейски ралита.

15 000 км от Пекин до Париж с Bentley 4? И това е ставало – оказало се, че е идеалната кола за това. Е, с известни модификации за надпреварата през 2013-а. Добавени са защитни скари, доработени са двигателят, електросистемата, спирачките и окачването, за да се направи колата колкото се може по-здрава. И колата успява да финишира в Париж. Друг не по-малко неочакван участник в състезанието е Aston Martin DB5, подготвен в средата на 90-е години на миналия век от R.S. Williams. Модифицирани са окачването и спирачките, добавени са три резервни гуми и ролкейдж. Колата участва два пъти в състезанието – през 1997-а и 2010-а, финиширайки успешно и в двете надпревари.

С Rolls на рали Дакар? Защо не? На старта на състезанието през 1981-а застава моделът Corniche. Причината – бас по време на надпиване в нощен бар. Колата е била с оси на Toyota Land Cruiser и е тежала едва 1400 кг, най-вече заради тръбното си шаси и пластмасовите си външни кори. По това време известната марка парфюми Dior създава рекламна кампания за мъжки парфюм с име Jules, асициирайки го с моторните спортове и тяхната мъжественост. Ролсът за Дакар носи реклама на парфюма и затова е кръстен с името му.

От Dior са увлечени от идеята за реклама през спорта и дават пари за създаването на може би най-странната машина за надпреварата - Jules Proto 6x4 Dakar Racer през1984-а Конструкцията е на тръбна рама с кевларено купе, задвижване 4х4, но с шест оси, като последната не е задвижваща. В средата е монтиран двигател Chevrolet V8 куплиран с предавателна кутия от Porsche 935.

Не само, обаче колата на Dior е била триосна. От тази идея се е увличал французинът Кристиан Леотар. През 80-е години на миналия век той използва ралитата Paris-Dakar като тестови полигони за различните му разработки на шестколесни машини, преработки на Mercedes-Benz G-Wagon, Range Rover, Renault 5 Turbo и Peugeot P4.

Родната среда на Porsche 911 са пистите, но не така е мислел британският състезател Вик Елфорд, който смятал, че машината със задно задвижване и заден мотор може да бъде достатъчно конкуретна и в ралитата. Той наема едно 911 и стартира с него през 1966-а, отбелязвайки наистина впечатляващ резултат – трето място в генералното класиране. Това е достатъчно за щутгартската компания да си вземе бележка и да се включи със заводска подкрепа през следващата година с което започва забележителната история на 911 в историята на топ-ралитата.

Невероятното окачване на Citroen DS се оказва добър инструмент в рали-състезанията. Най-интересна е късата версия на колата от 1969-а. Дебютът е в много трудното тогава Rallye du Maroc, което тя печели.
Източник:Автопрес


Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Gazpromneft Ecogas 10W-40
Gazpromneft Ecogas 10W-40
Разфасовка: 1 литър
Цена: 7.02лв.
Купи