Новини » Автоновини

Основният проблем за електромобилите е …



Admin25.07.2018г 

Основният проблем за електромобилите е …

През последните няколко години наблюдаваме истински бум в света на електрифицираните и изцяло електрическите автомобили. Почти всички производители изразиха силната си увереност в тяхното бъдеще, а някои дори го посочиха като единствено за предстоящото си бизнес развитие. Бъдещето на електрифицираните коли никога не е изглеждало по-обнадеждаващо, особено като се има предвид това, че индистрията вече разполага с необходимите технологични достояния, а средната цена на литиево-йонните батерийни блокове намаля с 50% през последните 3 години.

Към момента, основният проблем пред масовото въвеждане в експлоатация на електрифицираните и най-вече на 100% електрическите автомобили е зарядната инфраструктура. Според ново проучване на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA), на континента има обособени около 100 000 зарядни станции. Според предвижданията на Европейската комисия, техният брой трябва да достигне минимум 2 000 000 до 2025 година, което означава двадесетократно увеличение през следващите 7 години.

От ACEA коментират, че въпреки че европейската директива за изграждането на нова инфраструктура за автомобили с алтернативно задвижване е поставена още през 2014 година, нейното въвеждане към момента е лошо. В Европа съществуват държави, които са се провалили в разработката на национална политика и последващо разгръщане на инфраструктурата, към които ЕК е БИла задължена да предприеме наказателни мерки.

Според проучването на ACEA, 76% от всички изградени зарядни станции в Европа (116 842) се намират в четири държави (Холандия, Германия, Франция и Великобритания), които пък като територия се равняват на сало 27% от общата за Европа.

Данните от проучването на ACEA сочат, че едноличен лидер спрямо броя на зарядните станции към площта на страната е Холандия, където към момента има 32 875 обособени точки за зареждане на електрифицирани и изцяло електрически коли. В Германия, броят е 25 241, във Франция е 16 311, а във Великобритания е 14 256.

В дъното на подреждането в ЕВропа са държави като Румъния (114), Малта (97), Кипър (36), Гърция (38), Латвия (73) и България (94).
Източник:Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама