Новини » Спорт

Стратегията в Гран при на Унгария



Admin30.07.2018г 

Стратегията в Гран при на Унгария

Както обърнахме внимание на страничката ни във Фейсбук няколко пъти преди началото на състезанието, така и по време на Гран при на Унгария, стратегията с гумите бе от решаващо значение. След като пилотите в челото запазиха позициите си (само Себастиан Фетел мина пред съотборника си Кими Райконен), стана ясно, че моментът за смяна на гуми на вторите пилоти на Мерцедес и Ферари ще е сходен, а стопът на първите ще се различава. Влизането на Валтери Ботас веднага след Кими Райконен даде представа, че вероятно двамата ще трябва да посетят бокса още веднъж, или ще страдат в края. Тук стратегията помогна на Ферари и Кими успя да завърши пред Ботас.

Обратното обаче се получи с първите пилоти. Люис Хамилтън получи предимството да има информация за точното темпо на Ботас през целия си втори стинт. Докато Ботас успешно блокираше опитите на Фетел да го изпревари, от бокса информираха постоянно лидера в състезанието за времената, които гумите на Валтери Ботас показват в реални условия. Тези гуми бяха точно с 10 обиколки "по-стари" от тези на Хамилтън и представянето им до обиколката, в която световният шампион трябваше да финишира бяха с отлични показатели. Хамилтън имаше и предимството да използва гумите си на "чиста писта", т.е. да не му се налага да изпреварва в състезанието, а да води колоната, което спомогна за допълнителното им запазване в добра форма до края.

Грешката на Ферари в преследването на победата, бе малко закъснелият бокс на Фетел, който бе забавен от трафика и несигурността на механика на предна лява, заради който вероятно Себастиан се оказа на позиция зад Ботас, при завръщането си на пистата след бокса.


Стратегията на Мерцедес обаче този път беше повече от перфектна. В чисто състезание, без изненади Джеймс Воулс е доста добър в изработването на правилната стратегия. Обаче не трябва да го поставят под напрежение, че му е много трудно да се ориентира...

Преди лятната почивка във Формула 1, Люис Хамилтън ще има преднина пред съперника си в световния шампионат. Пилотът на Мерцедес, обаче, заяви, че няма да почива, а ще се подготвя упорито за втората част от сезона...
Източник: f1ispassion-news.blogspot.com




Коментари

Добави коментар

Реклама