Новини » Автоновини

Дизелът загуби лидерската си позиция в Западна Европа за една година



Admin06.08.2018г 

Дизелът загуби лидерската си позиция в Западна Европа за една година

Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) публикува интересна статистика, която показва, че дизеловите автомобили са загубили лидерската си позиция на пазара на нови коли в Западна Европа точно за 1 година.

Докато за 2016 година, с дизелов двигател за били оборудвани доминиращите 49.4% новорегистрирани коли, а бензиновите са държали 45.8% от пазара, то след приключването на 2017 година, дяловото разпределение е в отношение 49.3% към 44.3% в полза на бензиновите автомобили. Понижението в търсенето на нови дизелови автомобили в Западна Европа е почти изцяло за сметка на повишеното търсене на бензинови превозни средства, т.к.т подобрението в бизнеса с автомобили с алтернативно задвижване- хибриди, plug-in хибриди и електромобили, е пренебрежимо малко на фона на общата им реализация.

Данните на ACEA показват изключително фрапиращи промени в потребителските настроения в търсенето на дизелови автомобили в държави като Люксембург и Гърция, като при втората се наблюдава тотална промяна. Докато в края на 2016-та година в южната ни съседка дизеловите коли да са формирали 55.1% от бизнес в страната (42.6% за бензиновите коли), то след приключването на 2017, бензинът е бил доминиращ с пазарен дял от 52.1% срещу 44.6% за дизела.

Макар и малцинство и с понижение в търсенето си, дизелът продължава да бъде доминиращ на пазари като Ирландия (65.2%), Португалия (61.5%), Италия (56.3%) и Австрия (49.7%), но в Германия отстъпва на бензина с понижение от почти 10 пункта до 38.7%.

В Швеция, където търсенето на автомобили с алтернативно задвижване е сериозен фактор в бизнеса, дизеловите коли също отчитат спад в търсенето си, но запазват лидерски пазарен дял от 48.4%.
Източник:Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама