Новини » Любопитно

Австрия тества 140 км/ч по магистралиAdmin09.08.2018г 

Австрия тества 140 км/ч по магистрали

За разлика от Франция, която ще намали скоростта до 80 км/ч. по двулентовите си пътища, Австрия представи противоречив експеримент, който има за цел да тества скорост от 140 км/ч. по магистралата спрямо 130 км/ч. в момента, предаде Франс прес.

Позволеното увеличение на допустимата скорост, което се пробва в два участъка с шест платна от основната магистрала, която свързва Виена и Залцбург, ще позволи на водачите да "спечелят време", обясни министърът на транспорта, иновациите и технологиите на Австрия Норберт Хофер.

Ако тестът даде убедителни резултати след една година, скоростта от 140 км/ч. би могла да бъде приложена и по "други маршрути", подчерта министърът, като увери, че "инфраструктурата и автомобилите са все по-сигурни".

Въпреки това пресата разкри, че спечеленото време ще се ограничи до две минути за превозните средства, които преминават с максимална скорост по 60-те километра от тестваните участъци.

Експериментът се определя като "популистки" от социалдемократичната, либералната и екологичната опозиция. Мярката е критикувана и от организациите за защита на околната среда, които са на мнение, че тя вреди, както на околната среда, така и на сигурността по пътищата.

Въпреки това автомобилен клуб OAMTC увери, че смъртността по пътищата не е автоматично обвързана със скоростта и е еднаква в Австрия и Германия - 1,7 смъртни случая на 100 милиона километра, изминати от превозното средство. В Германия по половината от магистралната мрежа няма ограничения за скоростта на автомобилите.

Увеличението на скоростта по пътищата е желана от много години от Австрийската партия на свободата, която се върна на власт в края на 2017 година в коалиция с канцлера консерватор Себастиан Курц. През 2006 година партията за кратко тества 160 км/ч. в един участък, но експериментът така и не беше приложен на практика.

Източник: Economynews.BG
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Gazpromneft Premium N 5W-40
Gazpromneft Premium N 5W-40
Разфасовка: 4 литра
Цена: 33.46лв.
Купи