Новини » Еко-ауто

Старите гуми - все по-голям проблем за човечествотоAdmin29.08.2018г 

Старите гуми - все по-голям проблем за човечеството

Знаете ли в България годишно колко се изхвърлят износени автомобилни гуми? На тегло десетки хиляди тонове. И повечето от тях отиват на бунищата, където всяка гума ще продължи да гние повече от век, изпускайки в атмосферата отрови или пък в печките изхвърляйки сажди и отрови във въздуха...

Но първо – от какво се прави една автомобилна гума?
В производството й се влагат около 200 компонента сред които: 19% натурален каучук; 39% синтетичен каучук (бутадиен, стирол); 4% синтетични полимерни влакна за армиране (найлонови и арамидни влакна, вискоза, кремниев двуокис и др.); 12% високовъглеродна стомана; 26% различни пълнители (сажди, силикагел и други).

След изтъркването на протектора част от старите гуми - 26% отива за използване като пълнители за пътни покрития; 11% се изхвърлят на бунищата, където за разлагането им е нужен век;7% се използват в строителството като бариери, стълби, подпорки, уличен декор и друго; 7% се преработва в синтетичен материал за покритието на спортни и детски площадки, а цели 49% се изгарят като гориво за отопление.

Отделяната относителна топлина при изгарянето на стара гума е по-висока от тази на въглищата. Проблемът, който всички ние усещаме през зимата, особено край ромските квартали е мръсното им изгаряне, а никой от мургавите братя не се и замисля за почистващи съоръжения на дима. Там където такива гуми се изгарят правилно, се налагат сериозни инвестиции за пречистването на изгорелите газове.

Решението на въпроса се нарича екологични автомобилни гуми. Отчитайки проблема и пазейки се от атаки на еколозите, големите производители на гуми влагат милиони в изобретяването или намирането на биоразлагаеми материали, от които би могло да се създават екологични автогуми.

Michelin, например, от няколко години насам ивестира годишно по около $800 милиона в търсене и изучаване на подобни компоненти и организира конференции с името Movin’On, където се обсъждат и последните иновации в областа. Миналата година инженерите на компанията демонстрираха ново изобретение – гума направена на 80% от екологични материали като дървесни влакна, слама и цвекло.

Производители като Pirelli, Michelin, Goodyear и Continental влязоха във важни партньорски отношения с биотехнологични компании, съсредоточаващи се върху областа на зелената химия.
Goodyear работи отделно върху замяната на някои от суровините с извлек от соя. Yokohama използва портокалово масло, а Continental AG изследва возможноста за използване в производството на гуми на суровина от обикновенно глухарче и вместо сажди кремниева киселина.

Така че пред човечеството има надежда за решаване на проблема – вероятно през следващите години в производството наавтомобилните гуми, ако не изцяло, то поне в по-голямата част ще се влагат биоразлагаеми материали.
Източник:Автопрес
Коментари

Добави коментар

Реклама