Новини » Автоновини

Албания забранява стари коли



Admin08.10.2018г 

Албания забранява стари коли

От 1 януари следващата година Албания ще забрани вноса на автомобили, по-стари от 10 години, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. Решението вече е подписано от министъра на инфраструктурата и енергетиката Дамян Гикнури и министъра на туризма и околната среда Бленди Клоси, а до няколко дни трябва да бъде одобрено от правителството.

Клоси каза за медиите, че вносът на леки автомобили, по-стари от 10 години, и камиони и автобуси, по-стари от 15 години, ще бъде категорично забранен. За колекционерски цели ще бъде разрешен внос на коли, произведени преди 1970 г.

Вече регистрираните стари коли ще продължат да се движат по пътищата на Албания и ще може да се продават, а тези, които вече са внесени, но собствениците им не са платили мито, ще трябва да бъдат регистрирани най-късно до 31 декември тази година, съобщи министърът.

Клоси каза, че средната възраст на автомобилите в Албания е 20 години и с това решение правителството иска да допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха.

Според албанските медии в страната има над 600 хиляди автомобила, 80 процента от които са произведени преди 2007 г. Средно годишно се внасят от 30 до 40 хиляди превозни средства.





Източник: Economynews.BG




Коментари

Добави коментар

Реклама