Новини » Любопитно

Възраждат Рижката автобусна фабрика RAF



Admin12.10.2018г 

Възраждат Рижката автобусна фабрика RAF

Известният в миналото латвийски производител малки автобуси - Rigas Autobusu Fabrika може да се възроди и да усвои производството на нов вид пътнически транспорт. Така може би след известно време отново ще можем да виждаме по улиците пътнически транспортни машини с известната марка RAF. За целта е била регистрирана в края на август компания, макар и с минимален по изискванията на закона в Латвия капитал от само 10 евро.

Предполага се че през 2020-а година предприятието ще стартира нов автомобил за превоз на пътници. Има информация, че става дума за хибрид между малък автобус и тролейбус, с друга дума електробус, който ще може да се дозарежда по спирките си в маршрута.

Рижката автобусна фабрика RAF стартира производството на малки бусчета още през 1953-а година. Най-популярен неин модел, широко известен и у нас беше РАФ-2203, произвеждан от завода повече от 20 години. На практика това беше и първото маршрутно такси на територията на бевшия соцлагер.

Старата Рижка автобусна фабрика банкрутира през 1998-а година. Явно са се намерили смелчаци, които след 20 години да да я възродят. Надяваме се че RAF наистина ще се върне на световната карта на автопроизводителите и през следващата година достойно ще посрещне своята 70-а годишнина./Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама