Новини » Автоновини

Екостандартът влезе в данъка за автомобили. Налогът ще скочи с 30%



Admin17.10.2018г 

Екостандартът влезе в данъка за автомобили. Налогът ще скочи с 30%

Не повече от 30% ще е поскъпването на данъка върху автомобилите, заяви председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова. Комисията, която е водеща за промените в данъчните закони догодина, подкрепи на първо четене промените. С новата формула, при формирането на налога вече ще се отчита екостандарта на автомобила, а това ще доведе до оскъпяване, най-вече за старите автомобили.

"Данъкът на тези автомобили е изключително нисък. Някои от тях плащат данък от порядъка на 6-7 лева, така че 30 процента не е сума, която би могла да има съществено значение", смята Менда Стоянова.

Предлагат се и промени в данъка върху жилищата, с които отстъпка вече да се ползва само за едно основно жилище.

Ефектът от това ще е прекратяване на некоректна практика да се декларират повече от едно жилище в различни общини, обясни още председателят на бюджетната комисия. Какъв ще е ефектът от промяната обаче не е ясно дори и за оглавяваната от нея комисия.

"Няма как да гледаме на боб и да кажем колко ще бъде ефектът", коментира Стоянова.

Увеличението - добре, но не е ясно обаче кой ще потвърждава екостандарта на автомобилите, казват в същото време от Сдружението на общините. Автомобилният данък, както и имотните са постъпления за местните бюджети.

Източник: www.manager.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама