Новини » Любопитно

Кой продава най-много коли в Европа



Admin18.10.2018г 

Кой продава най-много коли в Европа

Френската група PSA през септември успя да заеме първо място на европейския автомобилен пазар. Тази позиция обаче се дължи до голяма степен на затрудненията на германския концерн Volkswagen при приспособяването му към новите норми. Това сочат обявените днес данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА).

Европейският автомобилен пазар, който се е свил с 23,5 на сто през септември след силното повишение от 31,2 на сто през август, е разтърсен от юли заради новата Световна хармонизирана процедура за тестване на леки автомобили (WLTP), която е по-строга и влезе в сила от 1 септември.

Изпитанията, правени в лабораториите, измерват потреблението на гориво, но и отделянето на въглеводородни емисии, частици и азотен оксид и други вредни продукти.

АСЕА признава, че силният спад на пазара през септември до 1,09 милиона коли спрямо 1,43 милиона, продадени през септември 2017 година, се обяснява с "въвеждането на новите тестове, които пък бяха довели до изключително силно увеличение през август.

На този пазар, отчел силен спад през миналия месец, PSA (марките Peugeot, Citroen, Opel и Vauxhall), очевидно по-добре подготвена от VW, ограничи спада с понижение на регистрираните нови автомобили с нейните марки до 7,7 на сто, докато германският й конкурент понесе силно понижение от 48 на сто при продажбата на коли с марките Aydi, Seat, Škoda, Porsche и други.

В резултат на това пазарният дял на френската група достигна 18,2 на сто спрямо 15,8 на сто на VW, който през последните години бе лидер на автомобилния пазар в Европа с дял от близо една четвърт от новорегистрираните коли.




Коментари

Добави коментар

Реклама