Новини » Застраховане

Застрахователите плашат с тройно поскъпване на „Гражданска отговорност“Admin19.10.2018г 

Застрахователите плашат с тройно поскъпване на „Гражданска отговорност“

Задължителната застраховка гражданска отговорност може да поскъпне тройно, ако не се въведат лимити за обезщетенията за неимуществени вреди.

Това становище изрази Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по време на дискусията в парламентарната Комисия по бюджет и финанси за промените в Кодекса на застраховането.

Измененията отразяват решението на Върховен касационен съд, според което се разширява кръгът от роднини, които ще получат обезщетения при смърт на пътя.

Според представителите на застрахователните компании трябва да се сложи лимит на обезщетенията за неимуществени вреди от 40 хил. лв. за най-близките роднини, а за останалите „значително по-малко“.

Сега обезщетения получават преките наследници - съпрузи, деца и родители. След решението на съда пари ще имат право да получат всички, с които преди смъртта си починалият е създал „трайна и дълга емоционална връзка“.

Именно това е и причината стойността на задължителната полица да се увеличи с между 50 и 60 лв. това лято, като кръгът на лицата, на които се изплаща обезщетение вече е почти неограничен. Преди решението на ВКС застрахователите заделяха резерви за около 2.5 наследници.

Председателят на АБЗ Светла Несторова обясни, че са разработени два варианта при средна цена на обезщетение, което се присъжда от съда в момента - 95 хил. лв. на човек и средно по 650-700 смъртни случая на година.

Единният е да се разглежда увеличаване на броя на сегашните лица с право на обезщетения с нови 2.5 наследници. Това ще коства на бранша допълнителни 800 млн. лв. Ако лицата, претендиращи за обезщетение станат с 4 повече, то разходите на застрахователите ще набъбнат до 1.3 млрд. лв.

Несторова е категорична, че българските семейства и домакинства не биха могли да понесат цена на задължителната полица от порядъка на 800 лв.

„Затова е изключително важно и спешно да бъде изградена методика за решаването на този казус. В много държави няма обезщетения за нанесени неимуществени вреди, защото се счита, че човешкият живот не е икономически измерим фактор. Но пък в много страни обезщетенията по нанесени материални вреди са в пъти по-високи, отколкото в България“, посочи тя.

Източник:economic.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама