Новини » Крими

Инвестиции за над 500 млн. евро се очакват в автомобилния сектор



Admin19.10.2018г 

Инвестиции за над 500 млн. евро се очакват в автомобилния сектор

В аутомотив сектора в България в момента са в процес на реализация около 12 проекта на фирми като ETEM, Visteron, Melexis, Odelo Farba, Leoni, Voss Automotive, Sensata, Bosh и др. на обща стойност над 500 млн. евро. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на Automotive Forum 2018. По думите му инвестициите в сектора се очаква да разкрият 50 000 нови работни места.

"Автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в икономиката. Нейният дял е нараснал от 1 до 5% за последните осем години. В същото време броят на заетите лица се е увеличил до 50 000 души. България може да се гордее не само с историята на автомобилостроенето в страната, но и с настоящето развитие на този бранш", каза Томислав Дончев.

Той подчерта, че инвеститорите оценяват високо макроикономическата и финансова стабилност, географската близост до основните пазари на Западна Европа и автомобилните клъстери. Важно конкурентно предимство са най-ниските данъчни ставки в ЕС, продължаващото подобряване на административната среда и не на последно място най-ниските оперативни разходи в ЕС, в съчетание с наличието на подготвени специалисти.

Вицепремиерът допълни, че дългосрочният фокус на Automotive Cluster Bulgaria, с подкрепата на правителството, е в две направления - привличане на големи ОЕМ производители и развитие на R&D (Research and Development) дейности, свързани с електро и автономни автомобили.

Източник: economic.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама