Новини » Любопитно

Зареждане на електромобил до 100% за 12 минути? Вече е реално!



Admin29.10.2018г 

Зареждане на електромобил до 100% за 12 минути? Вече е реално!

Според онлайн-изданието insideevs.com, американският стартъп Atlis Motor Vehicles, основан в 2016-а за разработка на напълно електрически пикап с индекс XT, е отбелязал първия си и то доста впечатляващ резултат. Създали са прототип на литиево-йонен акумулатор за електромобили, способен да се презарежда на 100% за само 12 минути и 35 секунди! Това в момента е и най-доброто подобно постижение в света.

Засега става дума за опитен образец на акумулатора с малък капацитет – едва 3 кВтч, но от Atlis уверяват, че той може лесно да бъде увеличен. Акумулаторът се разработва от компанията специално за нейните напълно електрически пикапи XT. Засега този модел е само в концептуален вариант, но дори и така изглежда доста ефектно.

Предполага се, че пълноприводният електрически пикап Atlis XT ще има четири отделни тягови електродвигателя, по един за всяко колело. Идеята е да може да тегли каравани и ремаркета с тегло 13 600 кг. Машината трябва да се получи и доста пъргава – ускоряването й от място до 100 км/ч е изчислено за около пет секунди, а максималната й скорост трябва да възлиза на 192 км/ч.

Плановете са за пускане на три варианта на пикапа с различен капацитет на батерията, което трябва да осигурява автономност от 480, 640 км или 800 км с едно зареждане. Целта е пълното презареждане на машината да не трае по-дълго от 15 минути.
Източник:Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама