Новини » На път

Пътна полиция съветва: Водачи и пешеходци да се движат с повишено вниманиеAdmin02.11.2018г 

Пътна полиция съветва: Водачи и пешеходци да се движат с повишено внимание

Да се движим с повишено внимание! Това е апел и към водачите на моторни превозни средства, и към пешеходците.

Все още не сме се адаптирали, но промяната на времето е факт, всеки от нас осъзнава, че светлата част на денонощието намалява. В този сезон хората обличат по-тъмни и дебели дрехи. Това, заедно с късия ден и лошите метеорологични условия – дъжд, мъгла, сняг, ги прави трудно забележими на пътя. Освен това, по-дебелото облекло ни прави по-тромави – и като пешеходци, и като водачи. Съвсем скоро температурите ще паднат още и заледяванията ще са нещо съвсем обичайно, тогава спирачният път на превозните средства и устойчивостта им ще са съвсем други. Всичко това означава, че трябва да сме много по-внимателни на пътя – и водачи, и пешеходци.

Апелът към водачите е да се движат с повишено внимание и съобразена скорост! При наближаване на пешеходна пътека, да намалят скоростта и да не предприемат изпреварвания!

Пешеходците следва да пресичат само на обозначените за това места. Обикновено кръстовищата, пешеходните пътеки и светофарите са осветени, което ги прави забележими на пътя и съответно намалява рисковете за тях. Те трябва да избягват да се движат по пътното платно и в никакъв случай да не пресичат без да са се огледали или ослушали.

Апелът към възрастните, съпровождащи деца, е да дават личен пример, като спазват правилата. Те никога не бива да рискуват и да пресичат на необозначени места, колкото и да бързат, колкото и безопасно да им се струва. Децата попиват техния пример, а в случая той би бил погрешен и след време това лошо възпитание ще им навреди.

Съгласно закона за движение по пътищата:

Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя.
Чл. 108. (1) Пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътното платно.

Санкциите:

Чл. 184. (5) Наказва се с глоба 50 лв. Пешеходец, който:
1. преминава през огражденията от парапети или вериги;
2. не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

Независимо от санкциите, всеки следва да цени своя собствен живот, както и безопасността на останалите участници в движението по пътищата.

От началото на годината до 18 октомври 2018 г. у нас са регистрирани 1331 тежки пътнотранспортни произшествия с пешеходци. При тях са загинали 91 души и са ранени 1320. Две трети от тях са станали на места, които не са били предназначени за движение на пешеходци. Като цяло пътните инциденти с пешеходци са 26 по-малко, а загиналите с 23 по-малко, в сравнение със същия период на миналата година, но това не бива да ни успокоява. На пътя всеки трябва да бъде внимателен и отговорен – и към себе си, и към околните!
 


Пътна полиция съветва: Водачи и пешеходци да се движат с повишено внимание


Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Gazpromneft Super 10W-30
Gazpromneft Super 10W-30
Разфасовка: 1 литър
Цена: 6лв.
Купи