Новини » Любопитно

В 2020-а година Русия с безпилотно летящо такси?



Admin05.11.2018г 

В 2020-а година Русия с безпилотно летящо такси?

Инжинери от Националния изследователски технологичен университет МИСиС се занимават интензивно с разработка на прототип на летящо такси. По предварителни оценки, апаратът трябва да е на линия през 2020-а година. Проектът за него е по поръчка на руската компания “Бартини”. В момента работите над проекта, съсредоточени в центъра за създаване на прототипи с висока сложност “Кинетика”, вече са към края си, а летателен апарат прототип на бъдещото аеротакси вече се тества.

Университетът заяви, че летящите таксита ще работят по три основни принципа: електрическа тяга, аеродинамика на крилото, вертикално излитане и кацане. Машината излита вертикално, като хеликоптер, ускорява в хоризонтална посока, след което лети като самолет. Кацането се извършва в обратен ред.

„Корпусът е направен от полимерни материали, осите – от стомана, а задвижването е подсигурено от литиева батерия. Прототипът тежи около 60 кг., а максималната скорост е 200 км/ч. Апаратът се задвижва от разстояние“ - каза Павел Косятов, ръководител на производствения отдел на кинетика.



Изграждането на прототипа започна през март 2018г. Два месеца по-късно проектът приключи, след което таксито преминава през редица технически тестове, в които демонстрира маневреност и стабилност на системите за управление.

„Центъра за прототипи с висока сложност „Кинетика“ е открит през 2017г. Това е високотехнологична платформа, която няма аналози не само в Русия, но и в чужбина. Благодарение на талантливи инженери и високо оборудване днес университетът може да реализира пълния цикъл на прототипиране по поръчка на нашите бизнес партньори.“ -добави ректорът на университета " Алевтина Черникова.


Източници: ИТАР-ТАСС/Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама