Новини » Автоновини

На финалната права по пътя към серийното производство: новото BMW M8



Admin13.11.2018г 

На финалната права по пътя към серийното производство: новото BMW M8

BMW M GmbH подготвя началото на една нова глава в историята на своите вълнуващи мощни спортни автомобили и на Gran Prix трасето в Ещорил, Португалия, ще представи ранен прототип на бъдещия върхов модел на своята продуктова палитра. Новото BMW M8 Купе (среден разход на гориво: 10,8 – 10,7 л/ 100 км; СО2 емисии: 246 – 243 г/км) застава на старта, за да издигне до едно ново ниво динамиката, пъргавината и прецизността, на която може да се насладите в сериен спортен автомобил. Процесът на серийна разработка ще го отведе от състезателната писта директно на пътя. Използвани са както всеобхватното ноу-хау от моторните спортове на BMW M GmbH, както и опитът, натрупан при създаването на BMW M8 GTE. Благодарение на паралелната разработка с вече участващото в състезанията за издръжливост на FIA World Endurance Championship (WEC) и IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC) в Северна Америка BMW M8 GTE има възможност автомобилната концепция, техниката на задвижването и окачването на новото BMW M8 последователно да бъдат насочени към максимална динамика и неограничена пригодност за състезателни писти.

Новото BMW M8 се задвижва от V8 двигател с технология M TwinPower Turbo и високооборотна концепция, който развива максимална мощност от над 440 кВт/ 600 к.с., а пренасянето на мощността е поверена на нова система за задвижване на четирите колела M xDrive със специфични за модела настройки. Разработката на новото BMW M8 е насочена към съчетание на максималната динамика на управлението, най-високата стабилност и перфектното сцепление. Идеалните предпоставки за това предлага концептуалната основа, създадена с BMW Серия 8 Купе. По отношение на оптимизирането на теглото, разположението на центъра на тежестта, междуосието и следите автомобилната концепция има перфектните предпоставки за най-висока надлъжна и странична динамика. Екстремно високата здравина на структурата на каросерията, компонентите на окачването, както и свързването на окачването към каросерията са оптималната база за оползотворяване на изключително високата мощност на задвижването за уверена динамика.

Специфични за M настройки на окачването за максимална динамика
Фундаменталната модернизация на предната ос с двойни напречни носачи и петраменната конструкция на окачването отзад позволява на новото BMW M8 да постигне изключителна пъргавина и прецизност. Всички компоненти са с нова конструкция с оглед специфичната за М кинематика и еластокинематика. Още по-широката следа на предната ос повишава стабилността. В задното окачване се използват специфични надлъжни носачи с по-стегнати гумени тампони, по-твърди стабилизатори и напречни носачи с оптимизирана здравина. По този начин се гарантират неутрални реакции при завиване дори и в граничен режим, както и линейна структура на страничните сили в целия диапазон на страничното ускорение. Допълнителните усилвания и еластомерният тампон на задната подрама повишават здравината на връзката на окачването с каросерията.

Познатото от BMW M5 електромеханично кормилно управление M Servotronic със специфични настройки осигурява на новото BMW M8 екстремно прецизна управляемост дори и при много динамичен стил на шофиране. То гарантира великолепна прецизност по курса при завиване и винаги осигурява на водача категорична обратна връзка. Освен това до адаптира усилията за въртене на волана към съответната ситуация. При паркиране и маневриране са необходими особено малки усилия за въртене на волана. При движения в града спонтанните реакции повишават маневреността на новото BMW M8. Високият комфорт на кормилното управление с висока стабилност по курса подчертава характерната за BMW M автомобилите пригодност за всекидневието и за дълги пътувания на новия мощен спортен автомобил. За да се отговори на индивидуалните изисквания по отношение на комфорта при завиване и информативността, се предлага избор между две различни характеристики в режимите Comfort и Sport. Освен това серийното окачване на новото BMW M8 включва и амортисьори с електронно управление. Настроеното специфично за модела Адаптивно окачване постоянно адаптира управлението на амортисьорите към стила на шофиране и състоянието на пътната настилка. Базовите настройки на амортисьорите могат да бъдат насочени към личните предпочитания на водача с трите режима Comfort, Sport и Sport Plus. Изключителните стойности на отрицателното ускорение на новото BMW M8 се дължат на M Compound спирачната система. Освен оптимизирано тегло и значително понижаване на подресорните маси в сравнение с конвенционалните спирачни системи тя предлага и висок комфорт при спиране, прецизно дозиране и стабилна спирачна мощност дори и при високо натоварване. На предната ос перфорираните и вътрешно вентилирани спирачни дискове с диаметър 395 мм са комбинирани с шестбутални спирачни апарати, отзад се монтират еднобутални спирачни апарати и дискове с диаметър 380 мм. Опционалните M Carbon керамични спирачки (400 мм отпред, 380 мм отзад) се отличават с още по-висока спирачна мощност, повишена устойчивост срещу фадинг и термична стабилност, както и особено висока устойчивост към износване. Новото BMW M8 серийно се оборудва с 19-инчови М алуминиеви джанти. Също като опционалните 20-инчови М алуминиеви джанти те се комбинират с гуми с различен размер на предната и задната ос. Благодарение на тях, както и на специфичните за М Ultra-High-Performance гуми особено високите сили на странично водене могат да бъдат ползвани за високо динамично поведение при шофиране по завои.

V8 двигател с технология M TwinPower Turbo и над 600 к.с.

Необходимата мощност се осигурява от най-новия вариант на разработения от BMW M GmbH V8 двигател. Високооборотният двигател е оборудва с технология M TwinPower Turbo и развива максимална мощност над 440 кВт/ 600 к.с. Разположеният между двата реда цилиндри изпускателен колектор гарантира оптималните реакции на двата турбокомпресора, разположени във V-образното пространство на цилиндровия блок. Оптимизираната специфично за модела охладителна система е пригодена и за екстремно високи натоварвания при шофиране по състезателна писта.

Емоционалният V8 звук допълнително се подчертава от изпускателната система с управляеми клапи. В типичния за BMW M автомобилите тя е двойна, с характерни двойни ауспухови накрайници от двете страни на задната броня. Естествено, на съответните пазари изпускателната система е оборудвана с бензинов филтър за твърди частици.
Системата за задвижване на четирите колела M xDrive осигурява перфектно сцепление


Спонтанната и разгръщаща се линейно до високи оборотни диапазони мощност на V8 двигателя се подава към осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic. Тя се отличава с особено висока динамика на превключванията и позволява ръчни намеси при избор на предавка, например чрез М селектора на трансмисията или лостчетата на волана. Мощността достига до пътя чрез новото задвижване на четирите колела M xDrive, насочено последователно към интензивно изживяване на динамиката. Системата за задвижване на четирите колела на новото BMW M8 е с пъргави настройки и подава повече мощност към задните колела. Така то комбинира увереността на напълно променливото разпределение на мощността между предната и задната ос с високо динамичния спортен дух на класическото задно задвижване. M xDrive се състои от централна раздатъчна кутия с многодисков съединител и винаги разпределя мощността ситуативно между предните и задните колела. При това към предната ос се подава мощност само тогава, когато задните колела са достигнали до границите на възможностите си да пренасят мощността. По този начин системата гарантира, че мощността на V8 двигателя ще бъде превърната в максимална динамика и че новото BMW M8 ще може да бъде контролирано с лекота дори и при особено спортен стил на шофиране. В режим M Dynamic задвижването на четирите колела подава още повече мощност към задните колела и по този начин позволява контролирани дрифтове. При деактивирана система за стабилност DSC може да бъде включен и режим 2WD. При него водачът активира чисто задно задвижване без ограничаващи контролиращи системи и може да се наслаждава на максимално пуристко изживяване при шофиране. Максимална пъргавина и в същото време най-добро сцепление при всякакви пътни настилки и метеорологични условия осигурява и Активният М диференциал, който също е напълно променлив с блокаж между 0 и 100 процента.

BMW M8 с типичен за M дизайн, планирани са три варианта на каросерията
Също като задвижването и окачването, така и екстериорният дизайн на новото BMW M8 е във финалната фаза на разработката си за серийно производство. Динамично издължените линии на BMW Серия 8 са допълнени с индивидуални, функционални дизайнерски елементи. С големите въздухозаборници в предната част и типичните за М елементи за оптимизирана аеродинамика маскираните прототипи на новото BMW M8 вече носят класическите дизайнерски елементи на един BMW M модел. Новото BMW M8 Купе поставя началото на едно цялостно семейство от мощни спортни автомобили на BMW M GmbH. Освен BMW M8 Купе в момента се разработват още два варианта на модела - BMW M8 Кабриолет и BMW M8 Гран Купе.

*Източник: www.bmw.bg
Източник:BMW-M8" rel="nofollow" target="_blank">Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама