Новини » Автоновини

Национални протести срещу цените на горивата и данъците на колите



Admin11.11.2018г 

Национални протести срещу цените на горивата и данъците на колите

Шофьори от над 30 града излизат с колите си, за да изразят недоволството си. На много места се очакват блокади, затруднения в придвижването и задръствания.

Стотици автомобили в Благоевград се събраха на паркинга пред Югозападния университет и поеха на автошествие, което се очаква да блокира главен път Е-79. Хората протестират не само срещу поскъпването на горивата, те настояват да се отмени законопроектът за „Гражданска отговорност“, да се преразгледа данъкът върху превозните средства, както и заплатите на висшите държавни служители и народните представители да се обвържат с минималната работна заплата. Организаторът на протеста Александър Стамболийски даде срок от 1 седмица исканията на хората да бъдат изпълнени, в противен случай ще се иска оставката на кабинета. Той призна, че не вижда алтернатива сред нито една политическа партия у нас и не изключи вариант у нас да бъде създаден нов проект, който да обедини всички млади и недоволни българи.

Над 100 автомобила се включиха в протестно шествие и в Габрово. Те са се насочили към прохода Шипка, идеята им е да го блокират.

Автомобили на протестиращи тръгнаха и от Перник към София. Очаква се те също да блокират ключово кръстовище на изхода на София за Южна България. Протестиращите обикалят кръговото платно на пътен възел Даскалово. Образувало се е огромна тапа в района. Протестът е срещу високите цени на горивата и храните, срещу ниските доходи и с искане за оставка на правителството.

Днес по обед близо 500 автомобила с около 1000 протестиращи затапиха главен път Е-79 на изхода от Благоевград в посока Симитли и Гърция. Развълнуваните протестиращи от Дупница и Благоевград се събраха в м.„Полигона“ и макар, че първоначално бяха обявили исканията си за премахване високите цени на горивата, анулиране скока на “Гражданската отговорност” и данъка на автомобилите впоследствие директно изплюха „камъчето“ и поискаха незабавна оставка на правителството?! На измпровизирания митинг ораторите се заканиха, че пътят за Гърция ще бъде блокиран докато правителството не подаде оставка. Към протеста се включиха и пристигнали от Гоце Делчев, Разлог, Петрич и Сандански.

Сборният пункт на протестиращите беше паркинга пред Югозападния университет „Неофит Рилски“, след което автомобилното шествие, в което се включиха и мотористи потегли към „Полигона.“ Протестиращите от Благоевград и региона затвориха в 13.10 часа главен път Е-79 с жива верига. Над хиляда души протестират на главната артерия свързваща ни с Гърция и която е традиционно натоварена в неделя.

Първоначално органите на реда пренасочиха потока пътуващи по обходния път Благоевград – Долно Церово – Железница, но протестиращите затвориха и него.

Повече от двеста автомобили, таксиметрови коли, мотори и над 400 души се включиха в протестно автошествие и в Търговище. Протестиращите се бяха събрали на паркинг в местността “Борово око” и преди да започнат своето шествие по улиците на града изслушаха химна на България. Пред организаторите заявиха: “Искаме промяна! Правителството трябва да разбере, че народът не може да бъде неговият портфейл. Не можем да търпим постоянното покачване на цените на ток, вода, парно, горива и данъци. До кога ще търпим?!” 20-годишната Катрин, която също се включи в протеста в Търговище, заяви пред присъстващите че иска тук, в България, да ражда и образова децата си, а не да търси препитание в чужбина. И призова всички да отстояваме правата си на български граждани. Всички присъстващи потеглиха на автошествие по улиците на Търговище, като пред кръстовищата, свързващи се с бензиностанциите, за кратко задържаха движението на останалите превозни средства.

Над 290 автомобила от Пазарджишко се включиха в националния протест срещу скъпите горива и непосилния стандарт на живот в страната. Участниците се събраха до 10:00 ч. на битака в края на града, след което поеха в колона към Пловдив, за да се присъединят към организираното там автошествие. Целта е то да бъде колкото може по-масово и да не се посрещне с пренебрежение, коментираха хора от редиците на недоволните. Автомобилите преминаха по оживени пазарджишки булеварди със свирещи клаксони и веещи се национални знамена, като към тях в движение се присъединяваха още коли.

В Пловдив шествието ще премине по бул. „България“, край Панаира и ще излезе на магистрала „Тракия“. Представител на пазарджишката група – Веселин Енчев, коментира, че бунтът е избухнал заради невъзможността хората да спазват правилата – няма как при заплата от 500 лева да се плаща застраховка от 1000 лева. След като близо 4 часа шестваха из Пловдив, около 15 часа протестиращите излязоха на магистрала "Тракия" и я блокираха при 117-ия километър, става ясно от техни постове в социалните мрежи. В същия час бе блокиран и изходът от Пловдив към Карлово. Тези от участниците в протеста срещу високите цени на горивата, които са пеша, са се събрали пред сградата на община Пловдив.

Близо 3 000 старозагорци взеха участие в третия пореден протест срещу цените на горивата, който се самоорганизира в социалните мрежи . Моторизираната колона тръгна от затвореното за движение заради ремонта на жп надлеза по булевард „Патриарх Евтимий“ към 11,30 часа в неделя, участниците паркираха автомобилите си в района на езерото Загорка, след което продължиха пеша по трикилометровия маршрут вписан в разрешителното им за проявата. Точно в 12,30 часа организаторите обявиха края на акцията, но множеството продължи под формата на граждански протест и за около 30 минути блокира подстъпите към Стара Загора и обходния път, отвеждащ към автомагистрала Тракия.Пропуснат бе само един идващ от Казанлък автомобил, превозващ болно дете. Участниците скандираха „Оставка“ и „Много сме, силни сме!“.

Над 100 леки автомобили се включиха в Плевен в националния протест, който беше организиран. Протестиращите се събраха в пространството пред голям хипермаркет край Плевен, след което преминаха по централните улици на града. Към протеста срещу високите цени на горивата, някои от участниците добавиха още искания:
„Протестираме срещу високите цени на горивата, срещу увеличаването на Гражданската отговорност, повишаването на данъците на колите и срещу всички високи цени въобще. Плевен е беден град общо взето и има голяма безработица. Просто не издържаме повече“, каза участничка в протеста.

В Бургас протеста се насочи към подстъпа на автомагистрала „Тракия”. Стотици автомобили се движат с надпис „Протест” и включени клаксони. Те изразяват недоволството си от високите цени на горивата и промените, касаещи „Гражданска отговорност”. Голяма част от тях подкрепиха и майките на деца с увреждания, които искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.
Шествието продължава до входа на автомагистрала „Тракия”. Изключително натоварен е трафикът. Има идея автопохода да спре на някоя от бензиностанциите на големите вериги, където шофьорите да заредят малко литри и да платят жълти стотинки.

Протест затапи Шумен откъм Варна и Силистра Над 1000 души достигна броят на протестиращите срещу високите цени на горивата в Шумен в неделя. Протестът беше официално заявен с регистрация в общината и с полицейска охрана, а по-малки групи хора блокираха кръстовища и пътни възли и извън основния протест. Недоволни блокираха магистрала "Хемус", а в същото време техни съмишленици затвориха пътя Шумен - Силистра откъм дунавския град, блокади имаше на Пети Километър по пътя Варна - Шумен и на кръговото кръстовище, където пътят се разклонява в посока Бургас. За ок. 30 минути с викове оставка беше затворено най-новото кръстовище в Шумен пред т. н. Гръцки блок и зала "Арена Шумен".

Източник и снимка: monitor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама