Новини » На път

Проходът Шипка осъмна с 20-сантиметрова снежна покривка



Admin19.11.2018г 

Проходът Шипка осъмна с 20-сантиметрова снежна покривка

Жълт код за валежи от сняг над западната и дъжд над източната половина от България е обявен за днес от НИМХ. До вечерта обаче на повечето места ще спре да вали, а във вторник и дневните температури леко ще се повишат и снежната покривка на повечето места ще се стопи. В сряда се чака ново застудяване и валежи от сняг.

В сутрешните часове в централните райони на Северна България е възможно да се образуват поледици. Пътната обстановка е усложнена и от АПИ предупреждават шофьорите да тръгват с автомобили подготвени за зимни условия. На проходите "Шипка" и "Петрохан" е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

Първи сняг образува по-съществена снежна покривка в голяма част от България. Най-много е натрупалото количество в Плевен - 23 сантиметра, съобщи Би Ти Ви.

Пътят София – Варна в района на Велико Търново се оказа едно от големите предизвикателства за шофьорите през нощта. Обилният снеговалеж за кратко покри пътната настилка и сля платната за движение в едно. Движението през Прохода на Републиката се осъществяваше нормално.

Пътната настилка бе почистена, а градусите показваха малко под нулата, което не позволи на мокрия сняг да образува дебела покривка.

Проходът Шипка осъмна с 20-сантиметрова снежна покривка. Настилката и по южния, и по северния склон на прохода е заснежена, но обработена. Движението се осъществява нормално при зимни условия.

Пътищата в област Смолян са проходими при зимни условия. Остават въведените вчера след обед ограничения за движение на тежкотоварни автомобили през прохода „Превала”.

Снежната покривка на места надхвърля 15 см. Няма затворени пътища, а настилките са мокри и заснежени по високите части на планината, съобщават от областно пътно управление в Смолян.

Над 50 машини са били ангажирани в снегопочистването в Смолянска област през последните 24 часа. През нощта няма постъпили сигнали за закъсали автомобили. Има подадени сигнали за паднали дървета на пътя в Община Мадан и в смолянското село Момчиловци.

Обилният снеговалеж предизвика задръствания и катастрофи. Пътнически автобус, движещ се по направлението София – Варна, пропадна в канавка.

Инцидентът стана малко след Севлиево, в близост до разклона за село Буря.

Рейсът се наклонил рязко надясно, но инерцията му била отнета от ниските дървета край пътя, които не позволили да се преобърне.

Натрошени са стъклата на прозорците от дясната страна. Пътуващите към Велико Търново и Варна се разминали само с уплаха и леки натъртвания. Скоро след инцидента са били извозени. Автобусът остана в канавката през цялата нощ.

Източник: Монитор, Би Ти Ви, АПИ, НИМХ




Коментари

Добави коментар

Реклама