Новини » Автоновини

Нов срещу стар - Skoda Scala и Skoda Rapid Spaceback



Admin17.12.2018г 

Нов срещу стар - Skoda Scala и Skoda Rapid Spaceback

Премиерата на новата Skoda Scala беше миналата седмица на 6-и декември в Тел Авив, Израел. Интересно е да я сравним с предшественика й Skoda Rapid Spaceback. Scala е първият модел в който Skodа прилага новия си дизайнерски стил и в сравнение с Rapid Spaceback, дизайнът на модела е по-емоционален, предлага по-динамични форми и спортен стил.

Предните светлини са изцяло LED тип, джантите са 18-цолови, задните светлини също са изцяло LED, налице е панорамен стъклен покрив. На задната врата в цялата ширина с главни букви е изписано SKODA за пръв път в модел на марката. За пръв път са използвани и динамични светлинни задни инидкатори.

В интериора е използван олекотен дизайнерски език, акцентиращ върху модерно представяне на елементите и просторноста. Таблото е с удължени декоративни елементи, тапицерията на вратите е от мек на допир материал с нова специфична текстура с щамповка на кристални елементи.

За пръв път при модел на Skoda е налице изправен централен сензорен екран тип таблет с диагонал от 9.2 инча. Той работи с инфотеймънт системата ползваща трето поколение на модулната матрица MIB. Правят впечатление още 10.25-инчовия виртуален кокпит Virtual Cockpit, Skoda Phonebox и вграденият e-sim с LTE свързаност.

Skoda заявява Scala като нов еталон за безопасност при компактните автомобили. Колата има цели девет предпазни въздушни възглавници, сред които и първите в сегмента й странични задни предпазни въздушни възглавници. Използвани са системите Crew Protect Assist, която автоматично затваря прозорците и натяга допълнително коланите на предните пътници в случай на започната катастрофа, Side Assist – предупреждаваща водача за приближаващ друг автомобил отзад в рамките на 70 метра с интегриран Rear Traffic Alert integrated, а системите за рекуперация на енергията -Brake energy recovery и Stop/Start технологията са стандартно оборудване. Но с това нещата не приключват...

Skoda Scala е първият модел на марката ползващ новата архитектурна платформа MQB A0. Tя е предназначена за по-малки на габарит автомобили и затова е била доработена за да пасне на на новия кампактен модел. В резултат Skoda Scala има най-дългото възможно междуосие – 2,649 мм и задно надвисване - 870 мм от всеки друг модел ползващ същата платформа.

Колата ще се позиционира на пазара като конкурент на VW Golf и предлага габарити от 4362 х 1793 х 1471 мм. Обемът на багажника е най-голям в пазарния сегмент - 467 литра, а при сгънати задни седалки той нараства до 1410 литра.

Skoda ще предлага новия си модел в следните конфигурации:
1.0л TSI бензин (95 к.с/175 Нм), 5-степенна механична кутия,
1.0л TSI бензин (115 к./200 Нм), 6-степенна механична/7-степенна роботизирана DSG
1.5л TSI бензин с ACT (150 к.с/250 Нм), 6-степенна механична/7-степенна DSG
1.6л TDI дизел (115 к.с/250 Нм), 6-механична/7-степенна DSG
1.0-л G-TEC бензин-CNG (90 к.с/145 Нм), 6-степенна механична

За тези които имат по-спортен уклон на каране Skoda ще предлага още спортно окачване с избор между две настройки на шасито - Normal и Sport. Tази опция намалява височината на просвета на автомобила с 15 мм.

Skoda Scala ще тръгне с първите си продажби в някои пазари през първото тримесечие на следващата 2019-а година.
Източник:Skoda-Scala-и-Skoda-Rapid-Spaceback" rel="nofollow" target="_blank">Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама