Новини » Любопитно

Great Wall и други две китайски компании ще атакуват Европа с електромобили



Admin12.12.2018г 

Great Wall и други две китайски компании ще атакуват Европа с електромобили

Досега китайските автопроизводители нямат особени успехи на пазара в Обединена Европа, но това скоро може и да претърпи промени, защото няколко китайски компании се подготвят да го атакуват с електромобили. Най-сериозната заявка за това прави Great Wall Motor Co., която обещава старта на продажбите на новите си електромодели през 2020-а година.

Първият модел, който Great Wall, най-големият частен автопроизводител в Поднебесната империя, ще представи на пазара в Европа е четириместен компактен модел от новосъздадената марка Ora за електромодели на компанията. Става дума за модела Ora R1, създаден така, че да посреща европейските стандарти за градско каране. Пробегът на автомобила e до 350 км с едно зареждане. Продажбите му в Китай ще стартират следващата седмица на 18-и декември. Цената му там възлиза на 61 800 юана ($8970) след използването на държавната субсидия.

Освен Great Wall още две нови китайски компании също планират старт на продажбите за своите продукти в Обединена Европа. Първата от тях е шанхайската Bordrin Motor Corp. С която са се свързали група европейски автомобилни дилъри във връзка с евентуален маркетинг на първият модел на компанията – електрически SUV от пазарния клас В. Те били впечатлени от заявения пробег с едно зареждане на машината от 550 км, по-ниската й цена – 220 000 юана / 31 900 долара и по-ниската маса - 1.93 тона в сравнение с подобни модели на Mercedes-Benz and Audi.

През октомври друг китайски елстарт-ъп - Thunder Power от Гуанчжоу е подписал съглашение с правителството на провинция Валония в Белгия за строителство на асамблиращ завод и технически център в региона. Строителството ще бъде подопомогнато финансово от правителството на Валония и трябва да стартира производството на градски електромобил по европейски стандарти през 2020-а година. Капацитетът на завода трябва да тръгне от 10 000 коли годишно и да достигне 30 000 през 2021-а.

През последните десетина години китайските марки Brilliance, Geely, Changan и Chery редовно участват на автосалоните в Женева и Франкфурт, но никоя от тях не успя да се закрепи на пазара в Европа, доминиран от световните автогиганти. Днес, обаче, китайците са готови с нови електромодели могат да променят правилата на играта, още повече, че световните марки нямат доминираща позиция в Стария континент в тази пазарна област.
 




Коментари

Добави коментар

Реклама