Новини » Застраховане

Средно с 30% е поскъпнала застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите през последната годинаAdmin10.01.2019г 

Средно с 30% е поскъпнала застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите през последната година

Увеличението в цената на полицата е резултат от процесите на застрахователния пазар през 2018-та, но се усеща едва сега, твърдят застрахователи.

Според шофьори тази година те плащат със 100 до 140 лева повече за "Гражданската отговорност", отколкото през миналата.

По данни на застрахователите 250 лева средно е била цената на задължителната автозастраховка през 2018 г., като е растяла постепенно, но увеличението шофьорите усещат масово едва сега.

"Хората, които в момента установяват повишената ѝ цена, за последен път са си купували в края на декември - началото на януари миналата година. За една година действително има повишение на цената на "Гражданската отговорност". То не се е случило този месец или миналия месец", обясни главният секретар на Асоциацията на застрахователите Нина Колчакова пред БНР.

Според нея причините са следните:

"В началото на миналата година застрахователните дружества завършиха с 55 милиона загуба от застраховка "Гражданска отговорност" през 2017-та година. Това се дължи на много високата щетимост на застраховка "Гражданска отговорност". Застрахователите нямаха друг избор, освен постепенно да започват да повишават цената. През миналата година тя тръгна осезаемо нагоре".

Застрахователните дружества по собствени формули отчитат и фактори като възрастта и мощността на автомобила, техническото състояние, опита на водача и редица други, които всеки застраховател сам залага. Тези фактори не са единни за пазара и влияят върху индивидуалните тарифи, защото придобилата вече скандална слава система "бонус-малус", която трябваше да взима под внимание и тези обстоятелства, отбеляза поредния си фалстарт. За причините дори застрахователите гадаят.

След общественото обсъждане в началото на декември наредбата отново потъна, коментира Колчакова.

Според нея тя е изключително важна на пазар като българския, където имаме най-високата смъртност от ПТП-та в целия ЕС.

Източник: offnews.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама