Новини » Автоновини

Зимни тестове на BMW iNEXT: бъдещето на радостта от шофирането се подготвя на Полярния кръг.



Admin08.02.2019г 

Зимни тестове на BMW iNEXT: бъдещето на радостта от шофирането се подготвя на Полярния кръг.

Новият технологичен флагман на BMW Group преминава през първите тестове на задвижването и окачването при екстремни условия в зимния тестов център Арйеплог.

Бъдещето на радостта от шофирането наближава - BMW iNEXT преодолява още едно препятствие по пътя към серийно производство. В зимния тестов център на BMW Group в Арйеплог, Швеция, се провеждат цялостните тестове на автомобила, които трябва да проверят, оптимизират и съгласуват всички компоненти на задвижването и окачването при екстремни климатични и пътни условия. С чисто електрическото си задвижване BMW iNEXT по особено устойчив начин отговаря на потребностите за индивидуална мобилност. Освен това то комбинира най-новите разработки в областите на автоматизираното шофиране и интелигентната свързаност и по този начин предлага на пътниците напълно нови възможности да се насладят на пътуването.

Серийният вариант на BMW iNEXT ще се произвежда от 2021 година в завода на BMW в Динголфинг. Новият технологичен флагман на BMW Group интегрира дефинираните в стратегията NUMBER ONE > NEXT бъдещи теми Автоматизирано шофиране, Свързаност, Електрифициране и Услуги (ACES) в един автомобил. Неговата иновативна технология поставя на преден план потребностите и желанията на хората. Под формата на един модерен Sports Activity Vehicle (SAV) BMW iNEXT олицетворява насочената към бъдещето интерпретация на типичната за марката радост от шофирането – с чисто електрическо задвижване, интелигентно система за задвижване на четирите колела и специфично за модела окачване. Сега те за пръв път се тестват заедно при зимни условия и в реални условия на Полярния кръг. В тази интензивна тестова програма, която отговаря на изпитанията на моделите с конвенционално задвижване, се доказва преди всичко високата степен на зрялост на разработената от BMW Group технология за чисто електрическо задвижване, която с BMW iNEXT се превръща в символ на пробива в една нова ера на радостта от шофирането.

Изпитанията с маскираното BMW iNEXT преминават по заснежени пътища и замръзнали езера, където тестовото всекидневие е доминирано от ниските температури и слабото сцепление на пътната настилка. Студът е предизвикателство преди всичко за електромотора, високоволтовата батерия и охладителната система на BMW iNEXT. Освен това тест инженерите обръщат особено внимание и на управлението на енергията на системата eDrive. Те анализират как екстремните отрицателни температури се отразяват на зареждането на батерията, на подаването на електроенергия към електромотора, на захранването на бордовата мрежа, както и на работата на отоплителната и климатичната инсталации. В Арйеплог на далеч над обичайните във всекидневието натоварвания се поставят и системите на задвижването и контрол на окачването. По затворените заледени трасета намесите на електронните управляващи системи могат да бъдат провокирани още при ниски скорости. За инженерите това означава, че взаимодействието на разработената специално за електрическо задвижване система за двойно задвижване и на контрола на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността) например може да бъдат анализирано при строго възпроизводими условия и да бъде оптимизирано с всяка обиколка. Фините настройки са важни и при кормилното управление и спирачната система. Както спирачната мощност на спирачките, така и ефективността на рекуперацията при движение по инерция трябва да бъдат адаптирани прецизно към съответната ситуация на пътя. Тестовите отсечки около Арйеплог предлагат точно тези перфектни предпоставки за тази част от тестовата програма. От покритите с чакъл трасета, през асфалтовите отсечки до заледените настилки от полиран лед – в зимният тест BMW iNEXT ще се срещне с целия диапазон от предизвикателства по отношение на динамиката на управлението.

Източник: www.bmw.bg
 




Коментари

Добави коментар

Реклама