Новини » Любопитно

САЩ срещу Европа – първата автомобилна война?



Admin27.02.2019г 

САЩ срещу Европа – първата автомобилна война? С избирането на Доналд Тръмп за президент с всеки ден разногласията между Щатите, Европа и Китай се задълбочават. Миналата седмица стартира нов кръг на ескалация на напрежението, започнал с поредното бомбастично изказване на американския президент, че “немските автомобили са национална заплаха за Щатите”.

Това рязко в типичния стил на Тръмп изказване, естествено засегна сериозно немското и английско правителства, които много внимателно “дондуркат” автомобилните си индустрии. Всяка от двете страни отвърна с не по-малко резки исказвания. И може би все по-ясно се очертава навярно първата автомобилна война в историята, естественият резултат от която ще е рязкото повишаване на цените на произвежданите от двете страни в конфликта автомобили.

За всеки конфликт, естествено, има повод. Тръмп, например, направо мрази европейските автомобили и мечтата му е те да изчезнат от американските улици. Той се закани да вдигне вносните мита за тях, подчертавайки, че между двете страни още от миналия век съществуват неравни условия в митническата политика.

В 1946-а година, в рамките на плана Маршал за подпомагане възраждането на европейската икономика, Щатите намалиха митата за някои европейски стоки. И това решение все още остава в сила – митото при внос на автомобили от Европа е едва 2%. В същото време митата за внасяните в Европа американски автомобили достигат 25%. В дадения случай Тръмп има известно основание за заплахата си да въведе същото мито от 25% за европейските автомобили.

Това вкарва европейските автопроизводители в отчаяние, защото ще се отрази на цените и печалбата от продукцията им, а продажбата на стоката ще стане нерентабилна. Ще последват и още сериозни неприятности, не най-малката от които е съкращаването на производството и затваряне на фабрики и работни места.

Преди това нелогично и обратно на собствените си изказвания американският президент обеща на Жан-Клод Юнкер да не вдига митата, но от Брюксел не смятат “мълчаливо да преглътнат евентуалното им вдигане” в последствие. И обещават ответни мерки с увеличаване на данъчното натоварване на внасяната или произвеждана в Европа американска продукция. Ако Тръмп направи някое, типично за него, рязко движение в тази посока, от Евросъюза обещават незабавна ответна реакция.

Реално погледнато в този сблъсък с вдигането на митата и данъците, губещата страна ще е определено Европа. Защото Щатите са втория по-големина автомобилен пазар в света и може би най-важният все още за европейската автомобилна продукция. В същото време американските автомобили не са на особена почит в Европа, нещо за което самите американци имат определена вина с изтеглянето от Стария континент на General Motors първо с Chevrolet, а след това и с продажбата на Opel на френския концерн PSA.

Интересно е да се отбележи, че независимо от заплахата на Тръмп, PSA се готви да се върне в Щатите с марката си Peugeot, като същевременно работи и на втори фронт, залагайки на марката си Citroen за по-сериозно проникване в най-бързо растящият автомобилен пазар в света в момента – индийският, както и на връщането на марката Opel в Северо-източна Европа – в Русия и Украйна. На тази тактика, особенно във втората й част ще заложат навярно и останалите големи европейски автопроизводители, за да оберат негативите от евентуалната митническа война.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама