Новини » Автоновини

В Европа до пет години - ограничител на скороста във всяка кола!



Admin08.04.2019г 

В Европа до пет години - ограничител на скороста във всяка кола!

Правителствата на страните от Евросъюза и членовете на Европарламента са съгласовали около 30 нови стандарта за безопасност за леките и товарни автомобили. Авторите на инициативите предлагат в колите да станат задължителни автоматичното спиране, системата за задържане в лентата на движение, електронният регистратор на данни от пътуването /т.н. черна кутия/, система за наблюдение умората у водача и ограничетлят на максималната скорост. При камионите трябва да се появят системи подобряващи видимоста и разпознаващи пешеходци и велосипедисти на пътя.

За окончателното утвърждаване на мeрките ще трябва да се гласува, а това ще трябва да направи новият европарламент през септември. Ако се приемат, новите правила трябва да влязат в сила от май 2022-а година за всички нови коли, а от май 2024-а за всички автомобили в Стария континент с някои редки изключения. Дори Великобритания, която се очаква да излезе от Евросъюза, заяви, че ще приеме тези нови изисквания.

Най-ожесточени препирни в европарламента предизвиква системата за принудително ограничаване на максималната скорост - ISA (Intelligent Speed Assistance). Тя не случайно носи определението “интелектуална”, защото не налага общо ограничение на ниво от точно определена скорост на движение /във Volvo например искат да ограничат новите си автомобили до скорост от 180 км/ч/, а се “ориентира” по данните на GPS-системата и тази за разпознаване на близките до колата пътни знаци. Тя ще кара водачът да спазва ограничението на скороста, наложено на този участък по пътя по който в момента се движи колата.

Първоначално системата ISA подава предупреждаващ сигнал. Ако водачът не реагира, скороста автоматично се намалява до разрешеното значение. Водачът все пак ще може да превишава, рязко натискайки педала на газта, по собствена преценка, например при налагащо се бързо изпреварване, но след няколко секунди системата ISA пак ще се задейства и всичко това ще се записва в т.н. “черна кутия”. Европейският съвет по безопасноста на транспорта (ETSC) предлага на първо време, докато водачите привикнат към този сценарий, системата ISA да може да бъде изключвана.

Законопроектът по своята значимост се нарежда до тази на изобретяването на предпазните колани и се представя от вносителите като най-големият прогресс в защитата от ПТП за последните 50 години. Смята се че от прилагането му броят на катастрофите ще може да бъде намален с 30%, и че към 2037-а година ще помогне да се опазят над 25 000 живота по еврепейските пътища.
Източник:Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама