Новини » Еко-ауто

Vinghen Ti1 – Електрически пуш-скутер от БългарияAdmin08.04.2019г 

Vinghen Ti1 – Електрически пуш-скутер от България

от Tsvetan Iliev

Може би ще се запитате какво изобщо е то? Там е работата, че това е моя разработка, която скоро ще излезе на пазара! В последните две години, докато работих по бъдещите 11- и 13-литрови двигатели на камионите DAF, извънработно се занимавах с нещо далеч по-компактно, което да направи придвижването в града по-забавно, чисто и достъпно. Това, именно, е Vinghen Ti1 - електрически пуш-скутер с 26-инчово предно колело. А да, и ще го произвеждаме в България!

Дизайн и история:
Всичко започна с една простичка скица, която направих в началото на лято 2016-то. Още докато рисувах знаех, че това нещо ще се превърне в истински модел. Просто ми хареса концепцията, хареса ми и идеята да създам своя марка за превозни средства, па макар и електрически двуколки.

Това донякъде ме доближава до детската ми мечта, която беше някой ден да имам своя марка за автомобили. Е, след това станах на 12 и осъзнах, че това е мечта, граничеща с невъзможното, но пък днес, за утеха кръстих своята марка за велосипеди и пуш-скутери Vinghen (Винген) - така се казваше флагманът във въображаемата ми автомобилна компания от детските ми скици.

Дизайнът на Ti1 е вдъхновен от сърф културата, скейт движението и чистата механика. Идеята ми беше да създам нещо, което е характерно, лесно разпознаваемо, но същевременно залага на прости форми и чисти линии. Погледнем ли Vinghen Ti1 отстрани резултатът е очевиден - рамка с едва две линии, които с повечко въображение образуват буквата V, а за мен има асоциация и с вълнà.

Степенката и кутията под нея пък бегло напомнят на сърф. Погледнете ли ги от друг ъгъл, обаче, виждате, че степенката всъщност залага на уличната култура с форма и изработка, които безпогрешно навяват асоциации с лонгборд - форма, шкурка, открити болтове. Всъщност тази връзка я дължа на мой приятел, Мариян Стойчев, също от автомобилната индустрия, който направи своя интерпретация на степенката и създаде този дизайн.

Накрая завършваме с гумите - големи са. Двадесет инча диаметър отзад, двадесет и шест отпред и гуми, които са широки четири инча. Това си е чудовищно. Ненужно? Да, но пък изглежда впечатляващо, а и прави по-малките неравности недоловими.

На пътя:
Задвижването е поверено на 250-ватов електромотор, работещ с 36V, а зарядът идва от батерия с капацитет 11Ah. Максималната скорост е ограничена на 25 км/ч, а средният пробег с един заряд е около 40км, или до 60, ако сте наистина икономични.

Планирам да пусна и по-мощна версия, но тя ще почака. А ще почака не за друго, а защото европейските чиновници проспаха инвазията на електрическите тротинетки (в която графа спада и моят пуш-скутер) и резултатът е, че няма ясни законови рамки за задвижването им.

Но както и да е, да се върнем на моето творение. След много, много работа, забавяния и проблеми, най-после затегнах последната гайка на двата функционални прототипа и излязох на улицата.

Трябва да ви кажа, че това чудо надмина очакванията ми и се оказа много по-забавно за каране, отколкото очаквах. Широката платформа за стъпване и сцеплението, което дава шкурката, с която е покрита, прави смените на центъра на тежестта на ездача изключително лесни и забавни. Реално управлявам не само с кормилото, но и с тялото си. Ами забавно е. Освен това 250W определено не са много, но байкът върви съвсем добре и ускорява достатъчно бързо, за да развеете бодро перчем.

И най-интересното - обикаляйки из града с Ti1 се чувствах като разголена първокурсничка в софийски бар. Толкова много внимание не бях получавал скоро - хората ме спират и разпитват, коментират и заглеждат. Ами хареса ми - за мен това е знак, че дизайнът е добър.

Какво следва:
За момента имам функционални прототипи. Тестовете и процесът по сглобяването им показаха някои дребни забележки, които ще бъдат отстранени в оставащото време до старта на производството. Той, пък, е планиран за юли тази година.

Има, обаче, няколко неща, които трябва да направим, преди да започнем производството, и най-важното от тях е успешно представяне в платформата за споделено финансиране Kickstarter, където съвсем скоро ще пуснем проект. За тези от вас, които не знаят, Kickstarter дава възможност на стартиращи компании като моята, да наберат предварителни поръчки за продуктите си, като по този начин се осъществява стартът на производството им. Платформата е сигурна, добре позната и ще се радвам да видя и български имена сред хората решили да поръчат Vinghen Ti1. Толкова ще се радвам, та ще им доставя байка лично до вратата!

Ако искате да видите прототипите, пък, можете да го направите от 10 до 14 април на щанда на Vinghen на Мото Експо 2019 в Асикс арена (или както аз си я знам - зала Фестивална).
Източник:Автопрес
Коментари

Добави коментар

Реклама