Новини » Автоновини

Бегачи на дълги разстояния: Audi S6 и S7 за първи път в TDI-вариант с електрически задвижван компресор



Admin19.04.2019г 

Бегачи на дълги разстояния: Audi S6 и S7 за първи път в TDI-вариант с електрически задвижван компресор

•Динамика, представителност и комфорт – S6 Limousine, S6 Avant и S7 Sportback
•Впечатляващ максимален въртящ момент от 700 нютонметра благодарение на комбинацията от електрически задвижван компресор, 48-волтова бордна мрежа и V6 TDI-двигател
•Типичен S-дизайн: спортна визия и върхово качество

Спортният дух среща ефективността – новите модели Audi S6 и S7 застават на стартовата линия с мощен V6 TDI-двигател, който предлага на клиентите на марката върхова динамика за дълги разстояния. За първи път Audi комбинира електрически задвижван компресор с 48-волтова бордна мрежа. S-спортното окачване с регулиране на амортисьорите, динамичното управление на четирите колела и спирачната уредба с керамични дискове не оставят неизпълнени желания по отношение на пътното поведение и възможностите при спиране. Характерния дизайн с висококачествена S-визия придава особено специален вид на спортните модели от висш клас.


„Изстрелващ“ въртящ момент: електрически задвижван компресор и 700 Нм въртящ момент

Огромният въртящ момент от 700 нютонметра, който водачът може да има на разположение във всеки момент и остава константен в диапазона между 2500 и 3100 оборота в минута, е идеален отговор на предпочитанията на европейските клиенти, търсещи върхово представяне на пътя.


На дълъг път S TDI-моделите предлагат едновременно динамика и ефективност – при това в равни количества. С моделите S6 и S7 TDI марката Audi продължава и доразвива успешната концепция на задвижването на SQ7 TDI (комбиниран разход на гориво в л/100 км: 7,6 – 7,2*; комбинирани емисии CO2 в г/км: 199 – 189*): за пръв път инженерите на Audi комбинират електрически задвижван компресор с 48-волтова бордна мрежа. Мощността на трилитровия V6 TDI достига 257 kW (349 к.с.). За силовото предаване отговаря осемстепенната автоматична трансмисия tiptronic, винаги в съчетание със системата за постоянно задвижване на четирите колела quattro.

Спонтанен помощник: електрически задвижваният компресор

Електрическия задвижваният компресор осигурява мощен подем при ниски обороти. Наред с изключително динамичното ускорение, електрически задвижваният компресор предлага и многократно използваема Boost-функция при рязко форсиране. По този начин електрически задвижваният компресор премахва още в зародиш явлението, известно като „турбодупка“, осигурявайки бърза реакция при подаване на газ и мощно ускорение във всяка ситуация.

Времето за реакция на електрически задвижвания компресор е под 250 милисекунди, пиковата му мощност се равнява на седем киловата, а максималните му обороти достигат 70 000 в минута. Boost-функцията на електрически задвижвания турбокомпресор работи до достигането на 1650 оборота в минута от страна на двигателя. Благодарение на двойното принудително пълнене, включващо електрически компресор и задвижван от отработилите газове турбокомпресор, S-моделите разполагат с огромен въртящ момент от 700 нютонметра, който остава константен в диапазона между 2500и 3100 оборота в минута. Електрически задвижваният компресор подпомага TDI-двигателя винаги, когато енергията от отработилите газове не е достатъчна за осигуряването на моментален прилив от въртящ момент – например при потегляне или при ускоряване от най-ниските работни режими на задвижващия агрегат. 
Външно електрически задвижваният компресор силно наподобява на турбокомпресор и е монтиран директно на двигателя, непосредствено зад межденния охладител на сгъстения от турбокомпресора въздух. В повечето случаи той е отделен от системата за турбопълнене с помощта на байпасен клапан. Когато обаче нуждата от мощност стане голяма поради силното натискане на педала на газта, а същевременно енергията, осигурявана от турбокомпресора е недостатъчна, байпасният клапан се затваря и вмукания въздух постъпва директно в електрически задвижвания компресор. Сгъстеният по този начин въздух постъпва директно в горивните камери.

Резултатът: спонтанна реакция при подаване на газ и впечатляваща тяга при ускорение, включително при изпреварване или рязка смяна на натоварването. По този начин цялата мощ на 3.0 TDI-двигателя е налична веднага, щом водачът има нужда от нея. Във всекидневието тази технология спестява на трансмисията множество превлючвания на по-ниска предавка, като по този начин нивото на оборотите се намалява, а „турбодупката“ на конвенционалните турбокомпресори изчезва безследно. 
Електрически задвижваният компресор позволява изключителна мощ при ускорение. Екипираният с електрически задвижван компресор V6 TDI-двигател ускорява S6 Limousine за едва 5,0 секунди от 0 до 100 км/ч, а при S6 Avant и S7 Sportback класическият спринт отнема само с една десета от секундата повече. Електронно ограничената максимална скорост възлиза на 250 км/ч.


„Чиста мощност“ – до 40 секунди „реене“: 48-волтовата Mildhybrid-система
Докато електрически задвижваният компресор се грижи за по-добрата динамика, Mildhybrid-системата (MHEV) намалява разхода на гориво. 48-волтовата MHEV-система се състои от ремъчен стартер-регенатор (RSG) и литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 10 Ah, монтирана в пода на автомобила. RSG е свързан с коляновия вал. При намаляване на скоростта той е в състояние да рекуперира енергия с до 8 kW мощност, а спечелената по този начин електроенергия се съхранява в литиево-йонната акумулаторна батерия. При подаване на газ RSG отново стартира двигателя бързо и неусетно.

MHEV-технологията позволява на системата старт-стоп да сработва при скорост под 22 км/ч. Така, благодарение на взаимодействието между Mildhybrid-системата и сензорите на автомобила, S-моделите могат да се похвалят с намаляване на разхода с до 0,4 литра на сто километра в реални условия и са в състояние да се „реят“ до 40 секунди с напълно изключен двигател.


Така екипирани, S TDI-моделите съчетават забележителна динамика с високо ниво на ефективност, нисък разход на гориво и ниски нива на вредни емисии. Всички S TDI-модели са хомологирани спрямо стандарта за вредни емисии Euro 6d temp. NEDC-разходът, пресметнат според методологията на WLTP, в зависимост от използваните гуми при Audi S6 Limousine варира между 6,3 и 6,2 литра дизел на 100 километра, което съответства на 165, респ. 164 грама CO2 на километър. При S6 Avant стойностите се равняват на 6,5 л/100 км и 171 грама, а при S7 Sportback съответно на 6,5 литра и 170 грама.
 




Коментари

Добави коментар

Реклама