Новини » Автоновини

Съвети за възрастните зад воланаAdmin11.06.2019г 

Съвети за възрастните зад волана

Внимателното шофиране трябва да бъде приоритет както за младите, така и за по-старите участници в пътното движение. Но възрастните хора трябва да обърнат по-специално внимание на възможните проблеми при шофиране. Въпреки че повечето от тях имат много опит на волана, застаряването може да доведе и до някои предизвикателства.

Проблемите им със слуха и видимостта, както и ограниченията за физическо движение на тялото могат да бъдат доста опасни. В брошура от "Алцхаймер изследвания инициатива" (AFI) се дават съвети в тази посока.

„По-старите шофьори трябва да обмислят със семейството и приятелите си възможните проблеми с шофирането и да разработят подходящи стратегии“, препоръчва AFI в своята публикация.

Най-важните съвети:
1. Карайте главно по пътищата, които познавате, ограничете пътуванията си до лесни за достигане дестинации, а по-скоро на къси разстояния, вземете маршрути, които ще помогнат да се избегнат опасни места, като рампи на магистралата и леви завои.

2. През нощта или в лошо време, избягвайте пиковите часове и обмислете закупуването на кола с допълнителни функции за безопасност.

3. Вземете един урок по шофиране или обучение за шофиране, за да освежите уменията си."

4. Хората с болестта на Алцхаймер вече не трябва да шофират автомобили, защото, освен проблемите с ориентацията, болестта прогресира, влошава преценката на разстоянието и скоростта, намалява концентрацията и вниманието, психомотивността, обработката на информацията, филтрирането на стимулите и разбирането на абстрактните символи./Автопрес
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Gazpromneft Premium 5W-40
Gazpromneft Premium 5W-40
Разфасовка: 4 литра
Цена: 29.86лв.
Купи