Новини » Автоновини

Всичко за ... Новото Renault CAPTUR



Admin05.07.2019г 

Всичко за ... Новото Renault CAPTUR

Новото Renault CAPTUR: Изцяло ново, но несъмнено CAPTUR

Лидерът при градските SUV автомобили – обновен и представен на всеки континент

Като пионер на пазара на градските SUV автомобили, Renault CAPTUR има 1,2 милиона продадени автомобила от лансирането си през 2013 г. досега. То бързо се превръща в най-продавания автомобил в своя сегмент, както във Франция, така и в Европа. Моделът запазва тази позиция и през 2018 г., когато реализира над 230 000 продажби в цял свят.

Новото Renault CAPTUR се обновява, като подсилва успешната си идентичност, за да отговори на изключително конкурентния пазар. Моделът се трансформира, демонстрирайки атлетични и динамични контури на SUV автомобил. Автомобилът е по-гостоприемен благодарение на интериорна революция, която му позволява да навлезе в ново измерение на технологии и качество. Характеристиките му са достойни за модели във високия сегмент.

Лансирането на новото Renault CAPTUR е част от стратегическия план Drive the Future (2017-2022) на Groupe Renault и е един от ключовите модели.

Значението на модела е подсилено от международното му измерение. Продавано на всеки континент, новото Renault CAPTUR ще бъде произвеждано и в Китай, силно стратегически регион за Groupe Renault. То вече носи едно и също име на всеки пазар, включително в Южна Корея под марката Renault.

Значението на новото Renault CAPTUR се дължи и на технологичните му иновации, които отговарят на трите стълба на мобилността на бъдещето, представени в стратегическия план:
•Електрическо задвижване: до края на плана Groupe Renault ще има 12 електрифицирани модела в своята гама. Новото Renault CAPTUR ще бъде първият модел на Renault, който ще се възползва от plug-in хибриден двигател, наречен E-TECH Plug-in - резултат от технология, разработена от Алианса.
•Свързаност: в края на същия период 100% от автомобилите на ключовите пазари на компанията ще бъдат свързани. Новото Renault CAPTUR перфектно илюстрира тази динамика с новата си свързана мултимедийна система и екосистемата Renault EASY CONNECT.
•Автономност: до края на плана Groupe Renault ще продава 15 модела, оборудвани с технологии за автономно управление. Новото Renault CAPTUR ще бъде един от пионерите. Новото Renault CLIO представя системи, водещи до автономно управление, като стандартно оборудване на моделите в сегмент В.

Новото Renault CAPTUR е в основата на стратегията на Groupe Renault за подсилване на синергиите в Алианса. Това се осъществява главно чрез разработка на общи технологии и чрез използването на нови платформи като платформата CMF-B, използвана и при новото Renault CAPTUR. Новата й електрическа и електронна архитектура прави възможно вграждането на последните технологични иновации, за да се отговори на новите изисквания на пазара.


Трансформиран екстериорен дизайн, подсилена SUV идентичност

С елегантно контурирани калници, вдлъбнати странични линии и отличителен покрив, новото Renault CAPTUR не може да се сбърка. Моделът подсилва своята SUV идентичност с по-атлетичен и динамичен екстериорен дизайн. Тази външна трансформация се изразява в по-модерни, отличителни и експресивни линии, като същевременно е са забравени и чувствените аспекти на „френския дизайн“, които Renault цени. Новото Renault CAPTUR е по-дълго (4,23 м, или +11 см) и визуално усъвършенствано чрез 18-инчовите си джанти (в зависимост от нивото на оборудване) и увеличеното междуосие (2,63 м, или +2 см). Неговият обновен дизайн, перфектните до милиметър сглобки, предните и задните Full LED светлини с С-образен подпис, по-тънките задни светлини и декоративните хромирани вложки изцяло допринасят за по-високото качество.

SUV облик
Със своя по-атлетичен дизайн и повдигната средна линия на каросерията новото Renault CAPTUR има истински SUV облик. Той се подсилва от специфични компоненти като предните и задните протектори на бронята, предпазните лайстни, които преминават по цялата дължина на долната част на каросерията и арките на колелата и алуминиевите покривни рейки. Изваяният преден капак, които пада рязко отпред, по-изразеният наклон на покрива отзад и намаляването на остъклените зони му придават още по-голям динамизъм.

90 комбинации
Оранжев „Атакама“, червен „Flame“ и син „Метал“ са само някои от екстериорните цветове, предлагани за новото Renault CAPTUR. Придавайки невероятна дълбочина и блясък, те подчертават неговия атлетичен, динамичен дизайн и отличителен покрив, особено в съчетание с контрастен цвят за покрива. Общо 11 екстериорни цвята, 4 цвята за покрива и 3 пакета за външна персонализация ще бъдат налични при лансирането, осигурявайки уникален потенциал от 90 възможни комбинации в сегмента.

Предна броня и дефлектори
Под по-широката радиаторна решетка предната броня на новото Renault CAPTUR добавя функционална характеристика под формата на два широки въздушни дефлектора пред арките на колелата. Те спомагат за намаляване на турбуленцията и подобряват аеродинамиката на автомобила, намалявайки разхода на гориво.

Предни фарове
Вече със 100% LED технология от първото ниво на оборудване, предните фарове на новото Renault CAPTUR запазват С-образния светлинен подпис, който отличава моделите на Renault. Силно стилизирани, те се допълват от добавени сегменти: четири предни сегмента (по 2 на всеки фар), които удължават хромираните вложки на предната решетка, за да придадат на новото Renault CAPTUR по-изразителен външен вид, и 18 сегмента (по 9 на всеки фар) за страничната 3D анимация, която придава повече елегантност. Всичко това е обхванато от отличителна 3D мрежа, която подчертава по-високия статус на новото Renault CAPTUR.

Задни светлини
Много тънките задни светлини на новото Renault CAPTUR запазват С-образния светлинен подпис, който характеризира автомобила Renault. Както отпред, така и в задната част впечатление правят отличителната 3D мрежа и допълнителните предни сегменти (по 1 на всяка светлина) и странични сегменти (по 8 на всяка светлина), които допълнително подчертават дизайна и анимират страничните части в 3D. Оригиналният дизайн на задните светлини, монтирани по този начин в панела на задната врата, създава илюзия за по-широк автомобил.

Профил
С отличителните си контурирани калници, вдлъбнати странични линии и отличителен покрив, който изпъква, дори и в цвета на купето, профилът на новото Renault CAPTUR го прави моментално разпознаваемо. Увеличеното междуосие, 18-инчовите джанти (в зависимост от нивото на оборудване) и новите обеми на купето го правят визуално по-впечатляващо. По-високото качество се подчертава от хромираните компоненти като рамките на стъклата, страничните протектори на вратите и декорациите на предните калници.


Заден панел
В допълнение към С-образния светлинен подпис хромираните линии отстрани се появяват и отзад. Дизайнът на задната врата с изразените си зони е променен, за да придаде усещане за по-високо ниво на качество.

Покрив с възможност за персонализация
Като основна част от възможностите за персонализация на новото Renault CAPTUR покривът се предлага в същия цвят като купето или в един от 4 възможни контрастни цвята: черен, оранжев „Атакама“, сив „Хайленд“ и бял „Алабастър“. Той може да бъде оборудван и с надлъжни покривни рейки или полуостъклен отварящ се панорамен покрив.



Интериорна революция за висококачествено купе

Интериорната революция, започната в новото Renault CLIO, продължава в новото Renault CAPTUR, което изисква истинско повишаване на категорията. Промените запазват и развиват „Интелигентния кокпит“, наклонен леко към водача, с изцяло нова плаваща конзола. Кокпитът включва най-новите технологии, може да се похвали с най-големите екрани в своя клас и осигурява изключително модерна ергономичност за всепоглъщащо усещане при шофиране.
Но не само позицията на шофиране е революционна. Цялото купе е навлязло в ново измерение на качество и комфорт, давайки основание за стремеж към по-високи сегменти. Първокласни материали, меко покритие на арматурното табло, панели на вратите, контури на централната конзола, старателно изработени сглобки и нова архитектура на седалките: разликата се усеща във всеки детайл.

Мултимедиен екран
Ключов компонент на „Интелигентния кокпит“, 9,3-инчовият мултимедиен екран (два пъти по-голям от 7-инчовата версия, измерена диагонално) е най-големият досега в сегмента. Този леко извит портретен таблет внася силно усещане за модерен стил в купето и леката му извивка подобрява четимостта на екрана. Наклонен към водача, с неговата изцяло нова свързана мултимедийна система Renault EASY LINK, всички услуги за мултимедия, навигация, информация и развлечение са леснодостъпни, каквито са и настройките на MULTI-SENSE и параметрите на системите в помощ на водача.

Дигитален инструментален панел
Както новото Renault CLIO, новото Renault CAPTUR може да се похвали с дигитален екран на инструменталния панел. Този цветен екран е между 7 и 10,2 инча и предлага силно интуитивен метод за персонализация на усещането при шофиране. 10,2-инчовата версия включва GPS навигационна система на дисплея. С двата си 9,3- и 10,2-инчови екрана новото Renault CAPTUR има един от най-големите дисплеи в своя клас.

Плаваща конзола
Централната конзола също е ключов компонент от „Интелигентния кокпит“ на новото Renault CAPTUR. Издигната за по-добра ергономичност на позицията на шофиране и за да бъде скоростният лост по-лесен за управление, нейното последно въплъщение е напълно нова плаваща версия, която придава на купето по-елегантен вид. Преди всичко тя освобождава пространство за съхранение и за разполагане на системата за индукционно зареждане на смартфони. Тази плаваща конзола е съчетана с футуристичен скоростен лост “e-shifter”, който осигурява плавни, прецизни движения за подобряване на усещането при шофиране. Оборудван с маншон, той може да бъде персонализиран да пасва на интериора и е подчертан от амбиентно LED осветление.

Арматурно табло
От горната част на предния капак до мекото покритие на долната част, която съхранява практичните компоненти като жабката, арматурното табло на новото Renault CAPTUR е е изцяло обновено. Направено е всичко възможно да се гарантира качеството му. В центъра хоризонталната лента съхранява въздуховодите на две отделни нива, заедно с декоративните елементи с възможност за персонализация. В долната част на централния екран е отделено специално внимание на ергономичността с бутони тип „клавиши на пиано“ и бутони на климатичната система, леснодостъпни за водача.

Волан
Воланът е изтънен, за да изглежда по-елегантно, благодарение на употребата на по-компактна въздушна възглавница в сравнение с предишния модел. Първа полза: водачът има по-добър изглед към екрана на инструменталния панел. Със зона за отмора на палците и дебел, подплaтен обръч, отопляемият волан на новото Renault CAPTUR е много приятен на допир. Той е снабден с нов и по-пълен комплект бутони с подсветка, а покритието му от сатиниран хром придава допълнително качество. Перата за смяна на предавките, монтирани на волана, присъстват във всички версии на новото Renault CAPTUR с автоматична скоростна кутия.

Купе
Купето на новото Renault CAPTUR е обогатено с модерни приспособления и оборудване, които подобряват комфорта, ергономичността и качеството му. Например огледалото за обратно виждане без рамка, автоматичната паркинг спирачка с функция за автоматично задържане, плъзгащия се централен подлакътник с място за съхранение, двата USB порта и контакта 12V за пътниците отзад, или дори отделенията за съхранение във вратите, всяко от които побира 1,5-литрова бутилка.

Седалки
С изцяло нова архитектура седалките на новото Renault CAPTUR са достойни за по-високите сегменти. Основата на седалката, която е с 15 мм по-дълга, и по-обгръщащата форма осигуряват по-голяма опора. Вдлъбнатата облицовка на полутвърдия им гръб осигурява допълнително пространство за коленете на пътниците отзад (+17 мм), а новите им по-тесни подглавници подобряват видимостта назад. Тези седалки допринасят за по-високото качество на купето. Благодарение на електрическите бутони за управление (в зависимост от версията) или по-лесните за достъп механични бутони те са както по-ергономични, така и по-лесни за използване.

Тапицерия
Предлагат се няколко пакета за тапицерията на новото Renault CAPTUR, които допринасят за персонализацията на вътрешното пространство: Пакет „Saffron Orange“ с черни текстилни седалки и оранжеви странични мотиви; пакет „Architect Grey“ със седалки, изработени с комбинация от черен текстил със странични мотиви в светлосив цвят, както и кожени седалки в цвят Titanium Black с перфорации в светлосиво.

Панели на вратите
И тук новото Renault CAPTUR предлага гъвкави материали, уникални в неговия клас. Тези облицовани панели са декорирани с широки вложки, които също както подлакътниците подхождат на разнообразните налични варианти за интериор. Вложките на вратите имат и индиректно, нежно разсейващо амбиентно осветление.

Багажно отделение
Както при новото Renault CLIO, субуферът на премиум аудиосистемата BOSE е напълно вграден отдясно, без да намалява обема на багажното отделение на новото Renault CAPTUR. Този обем е увеличен до над 536 литра (най-доброто ниво в класа) в допълнение към 27-те литра интериорно пространство за съхранение. Обемът му може да бъде регулиран чрез задната седалка тип „пейка“, която се плъзга на 16 см, и чрез подвижния под, който предлага двустепенна конфигурация, за да улесни ежедневното товарене. Това създава почти равен под, когато задните седалки бъдат сгънати, увеличавайки дължината на товарене до 1,57 м - 11 см повече от предходното поколение.


Новото Renault CAPTUR, върхът на персонализацията

Почти 80% от продажбите на Renault CAPTUR включват двуцветни автомобили и моделът е известен със своите опции за персонализация. Новото Renault CAPTUR стига още по-далеч с предложение, включващо нови опции и нови цветове за интериора и екстериора.

Персонализация на екстериора: по-голям избор
Двуцветната каросерия, която е силно предимство на Renault CAPTUR, сега се предлага в нови цветови комбинации. Освен гамата от 11 цвята за купето, 4 различни цветови нюанса ще се предлагат при лансирането: черен за покрива и страничните огледала, оранжев „Атакама“, сив „Хайленд“ и бял „Алабастър“ за покрива, както и същия цвят като купето.

Външният вид на новото Renault CAPTUR може да бъде персонализиран още повече с избор между 3 цвята за предните и задните протектори на бронята и долните протектори на вратите: Сив „Хайленд“, Бял „Алабастър“ и Оранжев „Атакама“.

Общо новото Renault CAPTUR ще предлага не по-малко от 90 комбинации за екстериорна персонализация, за да позволи на клиентите да създадат CAPTUR, който отразява стила им.

Персонализация на интериора: купе по вашите предпочитания
Купето на новото Renault CAPTUR също може да бъде персонализирано с цветни компоненти. Тези персонализации се предлагат в 7 интериорни пакета:
•4 пакета син „Vollubilis“, оранжев „Saffron“, червен „Chili“ и син „Ocean“ освежават въздуховодите и основата на скоростния лост (от второ ниво на оборудване).
•3 пакета сив „Architect“, сив „Saddler“ и оранжев „Saffron“ освежават вътрешните части на вратите, арматурното табло и тапицерията (от трето ниво на оборудване).

Като цяло новото Renault CAPTUR ще предлага не по-малко от 18 конфигурации за интериора. В допълнение ще има 8 цвята за амбиентното осветление за вътрешните части на вратите и долната част на плаващата централна конзола в зависимост от настройките на системата MULTI-SENSE.


Обновена гама икономични двигатели

Новото Renault CAPTUR e усъвършенствано и по отношение на по-широката гама значително обновени бензинови и дизелови двигатели. В съчетание с 5- или 6-степенна механична скоростна кутия или 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител те предоставят увеличен обхват на мощност: от 100 до 150 к.с. за бензиновите и от 95 до 115 к.с. за дизеловите двигатели. Те са двигатели от най-ново поколение, които включват свръхмодерни технологии, за да отговарят на настоящите стандарти и да осигуряват оптимизирани нива на разход на гориво и емисии.

Портфолиото двигатели на новото Renault CAPTUR ще бъде разширено от 2020 г. с plug-in хибриден двигател, наречен E-TECH Plug-in. Това е нововъведение за Groupe Renault, но също така уникално предложение на пазара. Популярен модел, предназначен за широката публика, новото Renault CAPTUR ще бъде пионер в разпространението на plug-in хибридната технология за всички.

Със своите двигатели 1,0 TCe и 1,3 TCe и двигателя E-TECH Plug-in, разработен от Алианса, новото Renault CAPTUR е истинско въплъщение на синергиите, които са в основата на стратегията на Groupe Renault и нейните партньори.

ХИБРИДЕН ДВИГАТЕЛ
E-TECH plug-in
Вярно на традицията си да бъде новатор на пазара, през 2020 г. новото Renault CAPTUR ще бъде първият достъпен модел в своя сегмент, който ще се предлага с plug-in хибриден двигател. Наречен E-TECH Plug-in, той е разработен от Алианса. Благодарение на Алианса и неговото ноу-хау на европейски лидер в електрическата мобилност, Renault прави достъпно за всички уникалното изживяване при шофиране, което хибридната технология предлага. Чрез популярния и емблематичен модел, каквото е новото Renault CAPTUR, този E-TECH Plug-in двигател с течение на времето ще се предлага за средните нива на оборудване. Фокусирайки се върху очакванията на клиентите, той ще осигурява най-дългия пробег в електрически режим и най-добрата динамика на пазара за масов plug-in хибриден модел.

Инженерите на Renault са регистрирали повече от 150 патента за двигателя E-TECH Plug-in, оборудван в новото Renault CAPTUR. Те са използвали компоненти, разработени от Алианса, както е случаят с 1,6-литровия бензинов двигател от ново поколение, преработен специално за целта и оборудван с филтър за твърди частици за намаляване на вредните емисии. Той е придружен от два електрически мотора, иновативна скоростна кутия с директна трансмисия с множество режими (архитектура, която осигурява по-висока енергийна ефективност, разработена въз основа на опита на Renault F1 Team) и батерия с капацитет 9,8 kWh.

Подобна на тази, оборудвана в двигателя E-TECH на новото Renault CLIO, иновативната технология на E-TECH Plug-in на новото Renault CAPTUR предлага максимална ефективност при електрическо задвижване: автомобилът винаги стартира в електрически режим и с безшумно, комфортно задвижване в съчетание с водеща на пазара динамика и бързи реакции осигурява нечувано удоволствие от шофирането и ограничена загуба на енергия. Благодарение на спирачна система, заимствана директно от сферата на електрическите автомобили, и експертния опит в управлението на енергия от F1, отличната динамика в електрически режим позволява максимално рекупериране на енергията за бързо презареждане на батерията.

С капацитета си да изминава 45 км при скорост до 135 км/ч при комбиниран цикъл и около 65 км при градски цикъл (WLTP в града), новото Renault CAPTUR демонстрира изцяло нова функционалност: то може да се движи без да изразходвате бензин при ежедневните пътувания и същевременно може да го използвате през уикенда или за дълги пътувания през ваканцията, без да се притеснявате за пробега.

Благодарение на специално разработения му резерв, способността му за непрекъснато възстановяване на енергията и двата му електрически мотора, новото Renault CAPTUR работи като хибриден E-TECH модел при дълги пътувания и запазва основните предимства на тази система: стартиране в електрически режим и намален разход.


БЕНЗИНОВИ ДВИГАТЕЛИ
TCe 100, функционалният двигател
След новото Renault CLIO новото Renault CAPTUR е вторият модел в гамата на Renault, оборудван с 1,0-литровия 3-цилиндров TCe с турбокомпресор - най-новият двигател, който е резултат от синергиите в Алианса. Неговите технологии като турбокомпресорът с изпускателен клапан с електрическо управление, изпускателният колектор, частично интегриран в главата на цилиндъра, хидравличното двойно променливо газоразпределение и специалното покритие на буталата намаляват разхода на гориво и CO2 емисиите и същевременно увеличават удоволствието от шофирането. Със 100 к.с. и 160 Нм въртящ момент този двигател от ново поколение прави новото Renault CAPTUR функционален SUV, който се справя с лекота както в града, така и по магистралата. Той осигурява оптимално удоволствие от шофирането благодарение на допълнителните 10 к.с. и 20 Нм – налични дори при ниски обороти – в сравнение с TCe 90, който заменя.

TCe 130 GPF, съчетаващ динамизъм и икономичност
Версията със 130 к.с. и 240 Нм на двигателя 1,3 TCe GPF продължава да се предлага в гамата на новото Renault CAPTUR, след като се доказа в предишното поколение в много други модели в гамата на Renault. Предлаган в съчетание с 6-степенна механична скоростна кутия или 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител - в сравнение с 6-степенна преди - с пера за смяна на предавките на волана, максималната му функционалност ще му позволи да задоволи всяко очакване и да предложи по-плавно и икономично шофиране. Двигателят позволява динамично шофиране и същевременно поддържа ниски CO2 емисии и разход на гориво.

TCe 155 GPF, максимално удоволствие от шофирането
Версията със 155 к.с. и 270 Нм на двигателя 1,3 TCe GPF е предназначена за тези, които искат да се възползват още повече от динамичните качества на новото Renault CAPTUR и шасито му, изградено върху новата платформа CMF-B. Изживяването при шофиране е подобрено от 7-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Разположените зад волана пера за смяна на предавките и режимът MULTI-SENSE Sport предоставят на феновете по-силно спортно усещане и удоволствие от шофирането.
Тази версия със 155 к.с. / 270 Нм на двигателя 1,3 TCe е калибрирана по различен начин от версията със 150 к.с. /250 Нм, която заменя. Това е позволило неговите CO2 емисии и разход да бъдат оптимизирани да отговарят на протокола на одобрение WLTP.

ДИЗЕЛОВИ ДВИГАТЕЛИ
Blue dCi 95 и 115: дизелови двигатели от най-ново поколение за по-голяма икономичност
Новото Renault CAPTUR предлага две дизелови опции, подходящи за клиентите с най-голям пробег. Двигателят 1,5 Blue dCi е усъвършенстван, за да отговаря на новите стандарти за контрол на емисиите с включването на система за селективна каталитична редукция (SCR). Той е наличен в две версии за шофиране в града, по основни пътища и магистрали: 95 к.с. / 240 Нм с 6-степенна механична скоростна кутия за супер икономично шофиране и 115 к.с. / 260 Нм с 6-степенна механична скоростна кутия или 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител и пера за смяна на предавките на волана за икономично, динамично шофиране.

CMF-B: модулна платформа от ново поколение
Новото Renault CAPTUR използва модулна платформа от ново поколение от Алианса, наречена CMF-B и присъстваща за първи път в новото Renault CLIO. Разработена за първи път през 2014 г. в Техническия център в Гианкур, тя съдържа цели 85% нови части в сравнение с платформата, използвана в предходното поколение на CAPTUR.

Тази нова CMF-B платформа предоставя на новото Renault CAPTUR много предимства. Тя има олекотена архитектура в сравнение с предшестващата версия, особено в каросерията, осите и предния капак. Платформата съдържа също аеродинамични компоненти под каросерията, които подобряват аеродинамиката чрез намаляване на въздушното съпротивление с 20 хилядни. Две доказателства за постигнат напредък по отношение на разхода на гориво и CO2 емисиите. Новото Renault CAPTUR предлага също подобрен акустичен комфорт, благодарение основно на изолацията на двигателния отсек. Подобрението е между 1,5 и 2 dB при скорост от 0 до 130 км/ч (80 мили/ч).

За да предложи най-доброто по отношение на безопасността, платформата CMF-B на новото Renault CAPTUR е изцяло преразгледана и конструкцията на каросерията, страничните елементи и опори е разработена, по-специално чрез използване на високоякостна стомана и конструкционно лепило за подобрено свързване на панелите. Тези фактори осигуряват допълнителна безопасност за пътниците. Безопасността е допълнително увеличена благодарение на иновативното оборудване на новото Renault CAPTUR, базирано на новата архитектура на платформата CMF-B: адаптивна въздушна възглавница за водача, въздушни възглавници тип „завеса“ с голям обем, предпазни колани с обтегачи с ограничители на натоварването и точки за закрепване на Isofix, отговарящи на новия стандарт iSize.

Новата електрическа и електронна архитектура на платформата CMF-B позволява на новото Renault CAPTUR да предложи най-всеобхватното и най-модерното оборудване и усъвършенствани системи в помощ на водача в своя сегмент, от 360-градусова камера и система за автоматично аварийно спиране със засичане на велосипедисти и пешеходци до Система за поддържане на лентата на движение и автоматично спиране и потегляне при натоварено движение (автономно управление от ниво 2), въведена за първи път в този клас автомобили. Накрая, новата платформа е създадена да направи възможна електрификацията на автомобилите и съответно оборудването на хибридния двигател E-TECH Plug-in в гамата на новото Renault CAPTUR.
Въвеждането на тази нова платформа в гамата Renault е един от ключовите фактори на стратегическите планове „Drive The Future“ и „Alliance 2022“, тъй като до 2022 г. 70% от автомобилите на Алианса и 80% от автомобилите на Groupe Renault ще бъдат изградени върху платформите CMF (Common Module Family - концепция за модулна архитектура).



Renault EASY DRIVE: най-всеобхватният набор системи в помощ на водача на пазара за новото Renault CAPTUR

Подобно на новото Renault CLIO, новото Renault CAPTUR разпространява използването на системи в помощ на водача с най-пълното и най-модерно предложение в своята категория за спокойствие на пътя.

Най-забележителната от тях е системата за поддържане на лентата на движение и автоматично спиране и потегляне при натоварено движение – рядко срещана характеристика в сегмента на градски SUV автомобили и по-общо в сегмента на многофункционалните автомобили. Предоставяйки значително увеличен комфорт и спокойствие при шофиране в задръствания и по магистрали, тя е първата стъпка към автономния автомобил и ще бъде налична от лансирането на новото Renault CAPTUR.

Заедно с оборудване като 360-градусовата камера и системата за аварийно спиране със засичане на велосипедисти и пешеходци, системата за предупреждение при излизане на заден ход прави своя дебют в гамата Renault, за да направи излизането от паркомясто още по-безопасно.

Модерните системи в помощ на водача, налични в новото Renault CAPTUR, са разделени в три категории: Шофиране, Паркиране и Безопасност. Заедно те формират системата Renault EASY DRIVE. Техните настройки се регулират лесно от сензорния екран на мултимедийната система Renault EASY LINK.

ШОФИРАНЕ
Система за поддържане на лентата на движение и автоматично спиране и потегляне при натоварено движение
Системата за поддържане на лентата на движение и автоматично спиране и потегляне при натоварено движение съчетава адаптивен круиз контрол (с функция Stop & Go) и асистент за поддържане на лентата. Активно при скорост от 0 до 160 км/ч (100 мили/ч), това оборудване вече е налично във версиите с двигатели TCe 130 EDC GPF и TCe 155 EDC GPF с автоматична скоростна кутия EDC и ще се предлага също с двигателя E-TECH Plug-in. Системата контролира скоростта на автомобила и поддържа безопасна дистанция с превозните средства отпред, като същевременно го поддържа в неговата лента на движение. Особено полезна в натоварен трафик, тази система в помощ на водача ще спре новото Renault CAPTUR и ще го рестартира автоматично след 3 секунди без действие от страна на водача.

Системата използва предна камера и радар по пътища с ясно видими пътна маркировка (пресечена или непресечена осева линия) и автомобили. Ако няма маркировка, тя включва само адаптивния круиз контрол. Ако отпред няма автомобил, асистентът за придържане в лентата продължава да работи (от 60 км/ч) както и круиз контролът.

Системата за поддържане на лентата на движение и автоматично спиране и потегляне при натоварено движение е услуга за автономно управление от ниво 2, която осигурява много по-комфортно шофиране. Въпреки това обаче, водачът трябва да държи ръцете си на волана и погледа си на пътя. Системата издава предупреждение, ако засече, че ръцете на водача не са на волана след около 13 секунди. След още две предупреждения асистентът за придържане в лентата се изключва автоматично.

АДАПТИВЕН КРУИЗ КОНТРОЛ (с функция Stop & Go)
Адаптивният круиз контрол (ACC) присъства в гамата на CAPTUR при версиите с автоматична скоростна кутия EDC. Наличен при скорост между 0 и 170 км/ч (106 мили/ч), той автоматично поддържа минимална безопасна дистанция с автомобила отпред. Тази дистанция – или по-точно времевия диапазон – може да бъде по-дълъг или по-къс (от 2,4 до 1,2 секунди; 2 секунди по подразбиране), според избраното от водача. Ако няма превозно средство отпред, системата работи като стандартен круиз контрол, поддържайки избраната скорост, включително при спускане по наклон.

Адаптивният круиз контрол е придружен от функцията Stop & Go във всяко ново Renault CAPTUR, оборудвано с двигател TCe 130 EDC GPF или TCe 155 EDC GPF. В задръствания, когато е необходимо пълно спиране, системата може да спре автомобила напълно безопасно и след това да го стартира отново след 3 секунди, когато колоната от автомобили започне да се движи. След 3 секунди системата изисква действие от страна на водача (натискане на бутон на волана или натискане на педала на газта), за да рестартира. След 3 минути бездействие, тя се изключва.


КРУИЗ КОНТРОЛ И ОГРАНИЧИТЕЛ НА СКОРОСТТА
Системата Круиз контрол и ограничител на скоростта е стандартно оборудване за цялата гама на новото Renault CAPTUR. Всички нейни бутони за управление са разположени на едно и също място от лявата страна на волана.

АВТОМАТИЧНИ ДЪЛГИ/КЪСИ СВЕТЛИНИ
Използвайки предната камера, системата автоматично превключва между къси и дълги светлини в зависимост от нивата на външна осветеност и от трафика за по-лесно шофиране през нощта и в условия на много слаба осветеност.

БЕЗОПАСНОСТ
АКТИВЕН СПИРАЧЕН АСИСТЕНТ
Вече оборудван в гамата Renault в новото Renault CLIO, активния спирачен асистент със засичане на велосипедисти и пешеходци увеличава максимално безопасността като предупреждава водача за опасна ситуация и може да активира спирачките, ако водачът не реагира. Системата е налична във всяка версия на новото Renault CAPTUR и работи денем и нощем.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ПРИ НАЛИЧИЕ НА ОБЕКТ В СЛЯПАТА ТОЧКА
Налична в много автомобили от гамата на Renault, системата за предупреждение при наличие на обект в сляпата точка е усъвършенствана още повече за новото Renault CAPTUR. Използването на радар вместо сензори означава, че тя е по-способна да отчете дистанцията и скоростта на автомобилите, намиращи се извън полезрението на водача. Системата също така предупреждава водача по време на смяна на лентата – например, при изпреварване, ако друг автомобил приближава твърде бързо зад него.

РАЗПОЗНАВАНЕ НА ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ПРЕВИШАВАНЕ НА СКОРОСТТА
Оборудвана в цялата гама на новото Renault CAPTUR, тази система използва предната камера, за да предупреди автоматично водача за ограничението на скоростта и да предложи промяна на скоростта.
Във версиите с навигационна система, новото Renault CAPTUR съчетава информацията, изведена на знаците, с GPS данни за още по-голяма точност.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЛЕНТАТА И АСИСТЕНТ ЗА ПРИДЪРЖАНЕ В ЛЕНТАТА
Тази система работи при шофиране по главни пътища и магистрали при скорости от 60 км/ч (37 мили/ч). Тя предупреждава водача и коригира траекторията на автомобила, ако започне да пресича осевата линия без включен мигач. Тази технология от по-високите сегменти е стандартно оборудване за новото Renault CAPTUR. Тя намалява рисковете, особено при дълги пътувания по магистрала, където смяната на лентата е една от основните причини за пътно-транспортни произшествия.

ПАРКИРАНЕ
360-ГРАДУСОВА КАМЕРА
Както новото Renault CLIO, новото Renault CAPTUR е оборудвано с 360-градусова камера. Четирите съставни камери предоставят изглед на автомобила от „птичи поглед“, който показва в едно изображение всички препятствия около него. Камерата е идеална за маневри за паркиране или за преминаване през тесни пространства без риск от повреда на автомобила. Много лесна за употреба, 360-градусовата камера се включва автоматично при превключване на задна предавка и е достъпна директно чрез бутоните тип „клавиши на пиано“ под мултимедийния екран. Системата извежда две изображения на екрана: преден или заден изглед, в зависимост от избраната предавка, и в допълнение, 360-градусов изглед или близък план от камерата от страната на пътника.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ПРИ ИЗЛИЗАНЕ НА ЗАДЕН ХОД
Нова за гамата Renault, тази система в помощ на водача използва радари, за да предупреди водача на новото Renault CAPTUR за автомобили, приближаващи отзад, когато автомобилът излиза от паркомясто на заден ход.

ПОМОЩ ПРИ ПАРКИРАНЕ НА ПРЕДЕН И ЗАДЕН ХОД И НАСТРАНИ
Дванадесет ултразвукови сензора подпомагат водача при маневрите за паркиране, като указват присъствието на препятствия и обекти.

КАМЕРА ЗА ЗАДЕН ХОД
Вече оборудвана в предишното поколение, камерата за заден ход остава и в новото Renault CAPTUR като допълнение на 360-градусовата камера и улеснява движението на заден ход, включително за заемане или излизане от паркоместа.


EASY PARK ASSIST
Easy Park Assist (паралелно, диагонално и перпендикулярно паркиране) улеснява всички маневри независимо дали заемате или излизате от паркомясто. По време на маневри за паркиране движението на волана е контролирано от сензори, докато водачът просто трябва да управлява педалите и скоростната кутия.

Renault EASY CONNECT: останете свързани с вашата среда с новото Renault CAPTUR

С новото Renault CAPTUR Groupe Renault продължава стратегията си да разгръща постоянна свързаност и обогатени услуги във всички свои автомобили. Тя е превърната в реалност от Renault EASY CONNECT, пакет от приложения като MY Renault, от платформи като новата мултимедийна система Renault EASY LINK и от свързани услуги като дистанционно управление на автомобила. Тя е създадена да улесни новите начини на ползване на свързаната мобилност както в автомобила, така и извън него. Така водачът и пътниците могат да останат постоянно свързани към своята дигитална среда. Те правят това чрез най-големите екрани на масовия пазар на градски SUV автомобили: инструментален панел с 10,2-инчов екран и 9,3-инчов мултимедиен таблет с портретен формат.

Благодарение на тази нова екосистема, пакетът Renault EASY CONNECT може да бъде персонализиран за всеки потребител и ще бъде постепенно обогатяван с нови услуги на всяка мултимедийна система, на която е инсталиран.

Нови за гамата на Renault CAPTUR, настройките на MULTI-SENSE Ви позволяват да персонализирате изживяването при шофиране и средата в автомобила.

Renault EASY LINK, ергономична, свързана мултимедийна платформа
Мултимедийната платформа Renault EASY LINK на новото Renault CAPTUR е налична в три версии, като всички те са съвместими с Android Auto и Apple CarPlay:
- Версия със 7-инчов екран
- Версия със 7-инчов екран с вградена навигация
- Версия с 9,3-инчов екран с вградена навигация.

Интерфейсът на мултимедийната платформа Renault EASY LINK е проектиран да бъде ергономичен и по-практичен, вдъхновен от формите и практиките на смартфона, създавайки лесна за ползване технология. Някои екрани могат да бъдат персонализирани с уиджети, които отвеждат потребителя директно до любимите му приложения.

Renault EASY LINK е базирана на четири принципа:
- Постоянна 4G свързаност, която поддържа интеграцията на услуги като спешно обаждане в случай на инцидент, налична при всички версии на новото Renault CAPTUR.
- Платформа, която винаги е актуална благодарение на автоматичните актуализации. Навигационната система включва информация в реално време за трафика, плюс нови функции като търсене на адреси в Google.
- Лесно ползване благодарение на по-интуитивен интерфейс с възможност за персонализация (търсене на адреси на един ред като на смартфон, директни линкове, винаги видими за навигиране в основните функции, бутони за бърз достъп в долната част на екрана и т.н.), интегрирана 3D навигационна система и най-големия екран в класа (9,3-инчов).
- Богата екосистема от услуги с автоматични актуализации и постоянни подобрения от страна на партньори като Google.

MULTI-SENSE, персонализираното изживяване на Renault CAPTUR
Технологията Renault MULTI-SENSE се появява в Renault CAPTUR, за да персонализира изживяването при шофиране. Регулирайки едновременно настройките на двигателя, кормилното управление, амбиентното осветление и конфигурацията на цифровия екран, който е заменил аналоговите дисплеи, можете да използвате MULTI-SENSE, за да персонализирате своя автомобил според настроението си и да създадете няколко автомобила в един.

Настройките на MULTI-SENSE са много леснодостъпни от екрана на новата мултимедийна система Renault EASY LINK или чрез бутон тип „клавиш на пиано“ под централния екран. С едно натискане ще отворите прозореца MULTI-SENSE, за да промените Вашите предпочитания.

Налични са три режима:
- Еко, за по-ниски CO2 емисии и разход на гориво
- Sport, за по-голямо удоволствие от шофирането, пъргавина и бързи реакции
- MySense (режимът по подразбиране), за да персонализира
 




Коментари

Добави коментар

Реклама