Новини » Автоновини

Имената на китайските марки – какво означават?



Admin08.07.2019г 

Имената на китайските марки – какво означават? Китайската автомобилна промишленост уверено върви към завладяването на света. Китайските марки с подкрепата на държавата се развиват и догонват вече по предложения и качество на продукцията си масовите междунардни марки. Затова може би ще е интересно да разберем какво означават имената на автомобилните китайски марки, на чиито модели навярно доста хора ще се возят в бъдеще.

Най-известната у нас китайска марка - Great Wall се превежда и най-просто и лесно -в превод от английски означава “Великата стена”. Образът на гигантския строеж в Поднебесната империя присъства и в логото на марката. При по-внимателно заглеждане могат да се видят двете главни букви G и W, стилизирани като крепостни кули, а около тях е колелото на Великата китайска стена.

Името на дъщерната марка на компанията – специлизираният в производството на автомобили тип SUV Haval, идва също от английския език - have all /има всичко/, като задната мисъл тук е че купувачът ще има престиж и повече от това което търси.

Името на марката BYD е абревиатура от английското изречение “Build Your Dreams – построй мeчтите си”. В света марката е повече позната като производител на автобуси, но има и приятна гама леки автомобили. През годините често е обвинявана, че използва яко метода “копи-пейст” при създаването на автомобилите си.

При марката SAIC нещата са делови и прости – отново абревиатура от първите букви на Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC), което в превод означава “Шанхайска автомобилна индустриална корпорация”.

FAW е най-старият производител на автомобили в Китай, което е подчертано от името му съставено от първите букви на First Automobile Works - “Първи автомобилен производител”.

Ако кажете пред китаец името Geely, той ще се усмихне и ще започне да хвали правителството и партията. То е много близко по звучене с китайската фраза “сладък живот”. Написването на марката с латински букви винаги се съпровожда от добавки и лозунги от типа “Sweet life, Geely drive – сладък живот, карай Гиили”, защото според китайските му маркетолози, сладкият живот е невъзможен без привлекателното каране на автомобил на Geely.

Компанията Chery не взима името си от сладките череши, а отбелязва особеното благословение на китайското правителство, пожелало да има в град Уху, провинция Анхой голямо автомобилно предприятие. Китайскат фраза “особена благословия” е и кодирано с латински букви в името Chery.

Корпорацията Brilliance е създадена специално за производство на автомобили за експорт, затова е използвана и тази универсална за всички езици дума, означаваща блясък, яркост, великолепие. На емблемата на марката са изобразени два китайски иероглифа, означаващи същото.

И накрая името на друга популярна китайска марка – Lifan, повтаря китайския израз “ли фан” - плаване с надути платна, което е прекрасно изобразено и в логото на компанията.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама