Новини » Крими

Официален старт на кампания по противодействие на корупцията на ГКПП-Дунав мост



Admin12.07.2019г 

Официален старт на кампания по противодействие на корупцията на ГКПП-Дунав мост

Официално начало на кампания по проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията", бе дадено тази сутрин на ГПКК „Дунав мост“ при Русе. Български и румънски служители и доброволци раздаваха на пътуващите към България информационни материали, свързани с инициативата и описващи техните права и възможностите им да сигнализират за корупционни действия. Посланието към обществото е, че трябва да бъде нетърпимо към тези прояви и всеки един гражданин да знае както своите права, така и своите задължения, заяви директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Румен Ганев. По думите му само единната политика за противодействие на корупцията може да доведе до успех. Ясно е, че корупцията е явление, което съществува, но нашата задача е да го минимизираме. Той припомни, че процесът е двустранен – от една страна е активната политика на държавните институции, а от друга - активната позиция на обществото и на всеки един гражданин. В този смисъл ст. комисар Ганев подчерта необходимостта хората да осъзнаят, че допуснатият малък компромис често води след себе си и създава големи проблеми.

Предвижда се в рамките на инициативата да се проведе и анкетиране на преминаващите през пункта граждани, чрез специални карти, които ще обобщават опита на българи и чужденци по отношение на евентуални корупционни действия у нас. Посещаващите България граждани ще отговарят на въпроси, свързани с очакванията им на българска територия, дали са били обект на евентуално корупционно действие или им е оказван натиск, когато вече са преминавали през страната. Идеята е отговорите от попълнените анкетни карти да допълнят анализа на екипите, работещи по проекта. Тази инициатива ще се мултиплицира и на други гранични контролно-пропускателни пунктове в страната.

Кампания по проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията", изпълняван от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, е насочена срещу корупцията и цели да се повиши информираността и доверието на гражданите в дейността на полицията и държавната администрация. Партньори в реализирането на проекта са: Главна дирекция „Антикорупция“-Румъния, Национален антикорупционен център- Молдова, сектор „Вътрешни работи“ при Министерството на вътрешните работи на Сърбия, сектор „Професионална работа, превенция и почтеност“ на Министерството на вътрешните работи на Северна Македония, Областните администрации, Русенският университет „Ангел Кънчев, Югозападният университет „Неофит Рилски“ –Благоевград, Академията на МВР, Синдикални федерации на служителите от МВР, Асоциацията на криминолозите в България и други неправителствени организации.




Коментари

Добави коментар

Реклама