Новини » Любопитно

ЧРД - Хенри Форд - човекът качил света на колела



Admin31.07.2019г 

ЧРД - Хенри Форд - човекът качил света на колела Основателят на Синия овал е роден в Спрингуелс, графство Уейн, Мичиган на 30 юли 1863 г. Той е първото от шестте деца /четири момчета и две момичета/ на Уилям и Мери Форд. Баща му е роден в Ирландия и пристига в Америка през 1847 г., където създава ферма в Уейн.

Още от малък Хенри се пристрастява към механиката. 12-годишен си създава собствена работилница, където прекарва цялото си свободно от задължения по фермата време. На 15 години конструира първият си двигател, който работи с пара. Учи занаят в Детройт, след което през цялата 1882 г. се занимава с ремонт на парни машини Westinghouse. През 1891 г. постъпва като инженер в компанията на Едисон в Детройт, където се издига до главен инженер през 1893 г.

На 11 април 1888 г. Хенри се жени за Клара Брайънт, дъщеря на фермер съсед на баща му. Мадам Форд умира на 29 септември 1950 г., като двамата имат само един син - Едсел Брайънт Форд, роден на 6 ноември 1893 г.

Кариерата на Хенри Форд в автомобилния свят започва през зимата на 1893 г., когато интересът му към двигателите с вътрешно горене го кара да конструира малък едноцилиндров двигател, тръгнал за пръв път на дървената маса в кухнята на семейството на Бегли Авеню в Детройт. Версия на този двигател задвижва и първия прототип на Хенри, представлявал лека рамка, качена на четири велосипедни колела. Този първи автомобил на Форд - прочутият квадрицикъл е завършен през юни 1896 г. Още тогава в колата се забелязват знаци на гениалност - тя е най-леката от първите американски автомобили и сочи че още тогава форд мисли за автомобил с огромен потенциал за пазара.

Хенри Форд напуска компанията на Едисон на 19 август 1899 г. и организира с няколко приятеля Detroit Automobile Company. Хенри притежава една тринадесета от компанията /100 акции/ и става неин главен механик. DAC банкрутира след само година и половина живот. през това време Хенри Форд конструира няколко състезателни автомобила, с един от които той лично побеждава Александър Уинтън в забележително състезание на 10 октомври 1901 г. в Крос Пойнт, Мичиган. С друг от автомобилите си - 999 Racer, Форд поставя световен рекорд на разстояние една миля /1,6 км/, като покрива дистанцията върху леда на езерото Сейнт Клер за 39 и 2/5 секунди на 12 януари 1904 г.

Ford Motor Company е основана на 16 юни 1903 г., когато Хенри Форд е вече 40-годишен. Капиталът на компанията е 150 000 долара, от които само 28 000 са кешова вноска. Първата кола на компанията е продадена на 15 юли 1903 г. Хенри Форд е собственик на 25,5% от компанията. Той става неин президент и контролиращ собственик през 1906 г. През 1919 г. Хенри, Клара и синът им Едсел стават самостоятелни собственици на компанията като изкупуват от всички дребни собственици акциите за 105 820 894 долара. През същата година Едсел заема стола на баща си като президент на компанията и остава на този пост до смъртта си през 1943 г., когато баща му отново става президент.

Две години след това - през септември 1945 г. Хенри Форд напуска за втори път президентското място, като го отстъпва на внука си Хенри Форд II. През 1946 г. над 50 000 души честват 83-та годишнина на патриарха в Диърборн, а същата година Американският Петролен Институт му връчва първата от Златните си награди за изключителен принос към човечеството.

В кооперация със Семюел Краутър Хенри Форд написва книгите: "Моят живот и работа" /1922 г./, "Днес и утре" /1926 г./ и "Движейки се напред" /1930 г./. В тях той описва развитието на Ford Motor Company, както и обяснява индустриалната си и социална теории. Освен тези книги написва още "Едисон, както го познавах" /1930 г./. Форд-старши е почетен доктор по инженерство на Университета в Мичиган, както и на университета Колгейт.

Хенри форд умира във фамилната резиденция Фейър Лейн в Диърборн на 7 април 1947 г. Точно в същия момент изгасва токът и само светлините от свещи и газени лампи осветяват смъртното му ложе, сцена подобна на тази при раждането му преди 83 години.

Великият автоиндустриалец остава в историята не толкова със способностите си на инженер, колкото с това, че направи възможно всеки един от нас да има кола и да я използва без проблем. Хенри Форд буквално качи света на колела с изобретяването и въвеждането в строя на движещата се производствена линия или още конвейер в завода си в Хайленд Парк. Това позволи себестойността на автомобилите да падне направо драматично, като Хенри е единственият сред пионерите на автомобилната индустрия, който мисли и желае такова развитие на пазара.

Автомобилът Форд модел Т, представен за пръв път през 1908 г. /Ламаринената Лизи/, става най-успешния американски автомобил на всички времена, произведен в "тираж" над 15 милиона броя, като цената му в онези времена била повече от достъпна и непрекъснато спадала - от малко над 900 долара до малко под 300 долара при оставаща средна печалба на автомобил от 50 долара. В същото време Хенри усърдно спазва максима, доста различна от тривиалната скъпото и евтиното - да евтино, но здраво и издръжливо. Доста често босът се разхождал из фабриката и като виждал работник да не може да се справи със задачата си му взимал инструмента и го обучавал. Много често ошашавените майстори дори и не разбирали кой им е помогнал. Форд първи въвежда 8-часовия, 5-доларов работен ден.

Форд скоро разбира, че модел Т има перспектива не само в Америка и създава фабрика за производството му в Манчестър, Англия през 1911 г. Форд лично се ангажира и със строителството на основната фабрика на фирмата на Стария континент - в Кьолн през 1930 г.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама