Новини » Любопитно

Какво предлага науката, ако ни стане лошо в колата?Admin01.08.2019г 

Какво предлага науката, ако ни стане лошо в колата?

Това неприятно състояние често идва коварно и безмилостно с гадене, виене на свят или главоболие. И не може да бъде избегнато от повечето хора. Защото две трети страдат от така наречената “болест на движението”, което прави шофирането предизвикателство, особено за семействата точно сега отново в сезона на ваканциите и сезона на пътуване. Поради това ZF Friedrichshafen AG работи с невротехнолозите за решения и начини за откриване на симптомите рано и как да се противодейства на тях. Защото комфортът на пътниците се превръща в решаващ фактор за мобилността на следващото поколение.

Заболяването, наречено техническата кинетоза, е безобидно, но изключително неприятно и се причинява от несъответствие във възприятието на вътрешният орган, разположен в балансния орган, усещащ движение, което не се потвърждава от други сетивни органи като очите. Например, когато четете книга или се фокусирате върху екран. Можете да сравните реакцията на човешкото тяло с тези при отравяне, като симптомите варират от лек дискомфорт до тежко гадене.

Как ZF се справя с проблема?
„Ние се фокусираме върху самите пътници и техния индивидуален опит в шофирането“, казва Флориан Даут, който е отговорен за дейностите за контрол на движението на превозни средства, насочени към човека, в предварителна разработка на ZF. - „Нашата цел е да идентифицираме болестта при движение поотделно и да разработим мерки, свързани с текущото състояние на пътника. Това засега е просто концепция.”

За научна основа отделът за системна невронаука и невротехнология (SNNU) към университета в Саар изследва физическите реакции на субектите в различни ситуации на шофиране. На повече от десет хиляди километра е събрана информация от повече от петдесет хиляди гигабайта физиологични маркери на централната и автономната нервна система, комбинирани като данни за термография, изображение и динамика на превозното средство.

„Нашият автомобил за изследване на движението за болест ни позволява да записваме широк спектър от физиологични данни за измервания, данни от камерата и измервания на динамиката на шофиране с помощта на високоефективен компютър, като в същото време служи като платформа за разработването и утвърждаването на алгоритмите“, - обяснява Даут. - “Предизвикателството е да се разработи автомобилна система, която позволява безконтактно откриване на болест на движението на еволюционните нива. Ние виждаме това като ключова информация, за да се справим със силно индивидуалното явление на болестта при движение“.

По този начин водачът - или по-късно изкуственият интелект управляващ автоматизираното превозно средство, ще разбира рано, когато дете на задната седалка се чуства неудобно и може съответно да регулира поведението си на шофиране. Защото всеки човек реагира различно на движенията на автомобила и има индивидуално усещане за комфорт при шофиране. Този факт се отразява от ZF в алгоритъм, който се учи въз основа на специални методите /KI/, реакциите на тялото на пътника и по този начин му се създава персонализиран профил. С тези индивидуални данни, достъпни за всеки пътник, автоматизираните превозни средства дори биха могли да приложат предпочитания стил на шофиране за всеки който се вози в колата.
Източник:Автопрес
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Gazpromneft МГД-20М
Gazpromneft МГД-20М
Разфасовка: 205 литра
Цена: 1282.68лв.
Купи