Новини » Автоновини

Всъдеходът на бъдещето – Audi AI:TRAIL quattro



Admin16.09.2019г 

Всъдеходът на бъдещето – Audi AI:TRAIL quattro

•С нулеви вредни емисии сред природата
•Четири електродвигателя и двойно задвижване Quattro
•Aicon & Co: Audi представя всички четири концептуални автомобила на IAA

Audi допълни своя квартет от концептуални модели, представяйки на IAA 2019 електрически задвижван всъдеход, представящ пътя към бъдещето: Audi AI:TRAIL quattro демонстрира една авангардна и устойчива концепция за екологична мобилност отвъд пределите на утъпканите пътища. Всичти четири Use Case-визионерски автомобили Audi Aicon, AI:ME, AI:RACE и AI:TRAIL ще бъдат изложени на щанда на Audi в палата номер три по време на целия период на провеждане на IAA 2019.

Четириместният Audi AI:TRAIL quattro обединява в себе си всички необходими за автономно придвижване качества със солиден потенциал за справяне с трудни терени. Изцяло остъклената с изключение на пода пътническа кабина създава непознат досега обзор във всички посоки. Големият капацитет на акумулаторната батерия е гарант за голям пробег с едно зареждане дори на места със слабо развита мрежа от зарядни станции. 
Trail – английската дума за „пътека“ или „черен път" символизира истинското предназначение на този концептуален автомобил. Именно поради тази причина на борда му няма голям екран за Streaming или видео конференции, а вместо това големите остъклени повърхности осигуряват оптимален обзор към околното пространство. Главният дизайнер на Audi Марк Лихте описва Use Case по следния начин: „С AI:TRAIL показваме концепцията си за всъдеход, който предоставя изживяване от ново поколение отвъд предела на асфалтираните пътища, при това с нулеви локални вредни емисии. Ние последователно работихме по максималното остъкляване на монолитната каросерия, за да създадем особено директно и непосредсвена връзка на хората в автомобила със заобикалящата ги среда. Това е концепция за устойчива мобилност on demand.“ 


Визионерските концептуални студии на AudiAudi AI:TRAIL quattro е четвъртият представител на поредицата от концептуални разработки с електрическо задвижване, началото на която беше поставено от Audi Aicon на IAA 2017. След този създаден за изцяло автономно придвижване луксозен модел през 2018 година в Пебъл Бийч последва разработен за състезателната писта болид Audi PB18 e-tron. За IAA 2019 той получи ново име, както и добавката "AI", засвидетелстваща принадлежността му към електрическото семейство – автомобилът вече се нарича „AI:RACE". 
Третият представител на новото семейство е Audi AI:ME – представен за пръв път на изложението Auto Shanghai 2019 – автономен малък модел, предназначен за мегаполисите от цял свят. Той максимално улеснява водача и спътниците му в движение от типа Stop-and-Go и с помощта на широкообхватните възможности за свързаност и богатото инфотейнмънт-оборудване им позволява да достигат до целта си в добро настроение, помагайки им при нужда да отметнат и някои задачи. 
С AI:TRAIL Audi допълва спектъра от възможности на своето семейство студии с концепция за придвижване отвъд пределите на утъпканите пътища. На борда на автомобила откриваме четири електродвигателя, системи за асистирано и автономно шофиране, както и – типично за Audi – системата за постоянно задвижване на четирите колела quattro. 
Aicon, AI:ME, AI:RACE и AI:TRAIL са свързани помежду си с нещо повече от общата концепция за устойчива електрическа мобилност и показващия пътя към бъдещето дизайн. Те въплъщават в себе си изцяло новата концепция за мобилност на марката с четирите пръстена на емблемата. За разлика от настоящето, в бъдеще този тип автомобили няма да се налага да правят различни компромиси при изпълнението на критериите за различен тип предназначения. При автомобилите на утрешния ден трябва да бъде значително по-лесно те да бъдат използвани според конкретната нужда при тяхната употреба (Use Case). Клиентът ще може да избира от Audi on demand-флотилията, в зависимост от собствените си нужди и предпочитания, един от тези специализирани модели на Audi, използвайки го в рамките на определен период от време. 
При това клиентът няма да има нужда да се лиши от богатите възможности за индивидуализация, които днес са нещо, разбиращо се от само себе си в премиум сегмента. Всички известни към момента данни и предпочитания на клиента ще бъдат вземани предвид при подбирането на конфигурацията и оборудването на наемания автомобил. Така компаниите за отдаване на автомобили под наем не само ще могат да открият желания от вас автомобил, но и да въведат желаните от вас конфигурации. Цветът на автомобила, оборудването и технологичните спецификации могат да се конфигурират предварително онлайн с помощта на приложение или чрез "myAudi"-системата. Дори параметри като например предпочитана температура в салона, идеалното от ергономична гледна точка положение на седалките и персоналната музикална колекция могат да бъдат активирани още при качването в автомобила.

Целият този асортимент от опции може да бъде управляван съвсем лесно с помощта на приложение, което комбинира заявката за автомобила, личните предпочитания на клиента, както и различни полезни по време на самото пътуване опции. 


Техника на показ – екстериорът
При дължина на каросерията от 4,15 метра и широчина от 2,15 метра внушителният Audi AI:TRAIL недвусмислено показва своя потенциал извън пътя. Голямата височина от 1,67 метра и огромнитеэ 22-цолови колела 22 с 850-милиметрови гуми демонстрират впечатляваща проходимост още когато автомобилът е в покой. Клиренсът се равнява на сериозните 34 сантиметра, благодарение на което дълбочината на газене е над половин метър. 
Архитектурата на автомобила позволява сериозна подвижност върху неравен терен, без при това да се стига до съприкосновение между интегрирания в пода пакет акумулаторни батерии и настилката под машината. 
Кабината побира четирима души и е замислена като почти изцяло остъклено многоъгълно пространство. Характерен елемент, който свързва автомобила с Aicon и AI:ME, е сочещият навън кант на половината от височината на страничните прозорци. Тази линия може да бъде открита както в предната, така и в задната част на каросерията и обуславя неговата монолитна структура. Монтираното в областта на двата моста електрическо задвижване и интегрираните в пода на каросерията акумулаторни батерии обезсмислят наличието на надвеси и обособени зони за задвижващия тракт. Четирите визионерски студии на Audi на AA 2019 имат още нещо общо помежду си: органичен One-Box-дизайн, който обещава да се превърне във водещ елемент в стилистиката на бъдещето. 
Олекотената структура и същевременно максималната здравина на каросерията са особено важни елементи за един истински всъдеход. Именно поради тази причина каросерията на Audi AI:TRAIL е направена от интелигентен микс от материали, включващи стомана, алуминий и карбон. По този начин независимо от наличието на внушителен пакет акумулаторни батерии, теглото на автомобила се придържа в рамките на 1.750 килограма. 
При Audi AI:TRAIL формата следва функцията. В интериора специфично оформените странични стъкла дават на водача и спътниците му максимум пространство именно там, където те обективно най-силно се нуждаят от него – в широчина в областта на лактите и раменете. Освен това вътрешността на автомобила впечатлява и в направлението, което дава най-силно субективно усещане за простор: достигащата много ниско линия на прозорците осигурява безпрепятствен достъп във всички посоки, дори между колелата. Целта на създателите на автомобила е била да осигурят на пасажерите възможно най-широкоъгълен поглед към заобикалящия ги свят: границата между интериора и околния свят се дефинира по напълно нов начин. По време на пътуването пасажерите не просто могат да гледат навсякъде около себе си, но и да откриват нови и нови детайли в заобикалящата ги среда. Така AI:TRAIL осигурява спокойствие на придвижването и добро настроение на борда си. 


Обзор като от хеликоптер
Подобно на хеликоптер, предното стъкло е извито. Така водачът и спътниците имат пълен обзор както напред, така и настрани. При това не само предната и страничната част на салона са напълно остъклени. Покривът също е почти изцяло покрит със стъкло, даващ свободен поглед към небето от ръба на челното стъкло чак до задния спойлер. Дори вертикалната предна решетка Singleframe тук е в стъклено изпълнение, единствено четирите пръстена на емблемата се представят в обичайната си форма. 
Челното стъкло и задният капак могат да се отварят под голям ъгъл, а по време на пътуване товарите се укрепват по специална технология. В областта на задната част е налично и интегрирано в бронята отделение за мокри или мръсни предмети като дрехи, ботуши и т.н. 
Страничните прагове под срещуположно отварящите се врати са снабдени с подвижни стъпенки. По този начин се улеснява товаренето и разтоварването на допълнителен багажник от и на покрива. Вместо обемни калници моделът е получил хоризонтални похлупаци в областта на колелата. Така техниката на ходовата част остава видима и по време на движение и може да бъде наблюдавана от кокпита на автомобила.

Масивните напречни носачи и McPherson-елементи с винтови пружини и адаптивни амортисьори осигурават издръжливост и подобаващо представяне на и извън пътя. Гумите още от пръв поглед демонстрират специалната си конструкция: На пръв поглед контактната площ на гумите се слива с бордовете им. Зад този ефект обаче се крие структура от носещи елементи, които са интегрирани в контактната площ. С помощта на въпросното иновативно решение към стандартния ход на окачването се добавя допълнителен ход от 60 милиметра. На практика това означава едновременно още по-добра проходимост и огромен плюс по отношение на комфорта на возене. 
Гумите разполагат и със система за променливо, сензорно управлявано налягане. Оптични сензори в сътрудничество със сензорите на системата за стабилност ESC сканират особеностите на настилката и в зависимост от тях променят налягането на гумите. Това може да бъде много полезно за сцеплението – например върху пясък налягането автоматично се редуцира. И обратно – когато отново стъпите на асфалт, налягането автоматично се покачва. 


Редуциран до най-необходимо стил – интериорът 
Интериорът на Audi AI:TRAIL е просторен, приветлив и с минимален брой управляващи елементи. Отпред откриваме две удобни, почти филигранни седалки, оборудвани с четириточкови предпазни колани. Светлите тонове доминират в оформлението на горната част от интериора, включващо седалките и ниско монтираното арматурно табло. Усещането за отвореност към света допълнително се подсилва от обилното остъкляване, обхващащо почти цялата каросерия. 
Педали, футуристичен елемент в стила на самолетен щурвал вместо волан, няколко бутона и закрепен на кормилната колонка смартфон за управление на функциите в автомобила – човек занапред няма да се нуждае от повече управляващи елементи в един автомобил. 
Сините, сиви и земни тонове допълнително подчертават връзката между интериора на автомобила и природата. Специфично изглеждащите интериорни повърхности също подхождат на специалния характер на автомобила. Мек филц в областта на багажното отделение се грижи за необходимия контраст. Подобно на останалите концептуални студии, и тук в AI:TRAIL дизайнерите на Audi са заложили на използването на рециклирани материали. Подът например е покрит с комбинация от рециклирана вълна и рециклирана кожа, като и двата материала са устойчиви, дълговечни и с впечатляващи акустични и климатични качества. 
Място за предмети има както между седалките, така и зад предното стъкло: тук с помощта на опъващи се колани могат да бъдат закрепени товарите, до които има достъп през отварящото се стъкло.

На втория ред седалки пък откриваме друга новост: тук са монтирани седалки, които по своята конструкция наподобяват на хамаци. Те имат отделна рамка, силно изпъната текстилна тапицерия и изключително удобни седалищни части и облегалки – даже и страничната им опора е на добро ниво благодарение на извитите облегалки. Този тип седалки не само предразполагат към релакс на борда на AI:TRAIL, но и могат също така да се демонтират и да се използват извън автомобила. 


Летящи „очи“ от ново поколение
Mобилността и мултифункционалността са основополагащите качества на Audi AI:TRAIL. На мястото на класическите фарове в долната част на A-колоните се намират подвижно монтирани източници на светлина, които могат да променят своя ъгъл на осветяване. Въпросният LED-елемент може да се върти и да потъмнява, като е възможно да се използва за осветяване на пространството пред автомобила или за настолна лампа за интериора. По идентичен начин функционират и задните светлини: те се простират по цялата широчина на задницата и могат да служат както за осветяване на багажника, така и като екстериорен елемент. 
Вместо със стандартни къси и дълги светлини, Audi AI:TRAIL разполага с общо пет безроторни тригълни дрона с интегрирани Matrix-LED-елементи. Те могат да се разполагат на лайстните на покрива или директно на покрива и да се зареждат индуктивно. 
Въпросните летателни апарати, наречени „Audi Light Pathfinder“ имат новаторска безроторна конструкция. Те са изключително олекотени, допринасят за ниската консумация на електроенергия на AI:TRAIL и осветяват простванството пред автомобила оптимално, замествайки класическите фарове. Камери на борда на автомобила по желание заснемат видео от случващото се пред автомобила и с помощта на WiFi показват изображението на дисплей пред водача – така автомобилът разполага с летящи „очи“ от ново поколение. 
Когато AI:TRAIL се намира в състояние на покой, дроновете могат да осветяват и пространството около автомобила – например ако си правите пикник навън. Дроновете могат да осветяват и интериора през панорамния стъклен покрив. 
По правило AI:TRAIL получава минимум два типа информация от изцяло автоматизираните дронове. При нужда те могат концентрирано да осветят даден периметър, събирайки се в група до пет дрона наведнъж. Пътниците могат да ги управляват лесно и интутивно от смартфон. 
Друга интересна новост е „Audi Light Companion“, който наподобява на фенер, но всъщност е сериозен източник на светлина. В нормалното си положение той е закрепен за предните седалки с магнитен механизъм и служи за амбиентно осветяване на интериора. Само че човек може да вземе Light Companion със себе си при напускане на AI:и да се възползва от множеството му функции. В корпуса му са интегрирани елементи, с чиято помощ се регулира режима му на работа – например на лагерен огън или на силна светлина за осветяване на периметъра около вас. В корпуса му са интегрирани също така и няколко камери, които могат да сканират пътя, по който минавате, а също така и да заснемат видеоклипове, които да споделяте. 
Аudi Light Companion може дори още повече. Свързан с навигацията на AI:TRAIL, той може да прожектира по пътя насочващи указания или символи, като по този начин да помага на водача и спътниците му да се ориентират дори когато се разхождат далеч от AI:TRAIL. 


Audi AI – на път към интелигентната мобилност 
Audi AI:ME и Audi Aicon – два концептуални автомобила, които ще със своите наименования засвидетелстват за това, че Audi разполага с цял арсенал от иновативни технологии в областта на мобилността на бъдещето. С AI:TRAIL към тях се присъединява още един член на семейството. Audi AI е шифър, зад който се крият множество интелигентни технологии, имащи за цел да облекчават водача и едновременно с това му дават много допълнителни възможности за времето, което той прекарва в автомобила. Audi AI използва технологии и стратегии от сферата на изкуствения интелект, както и от света на самообучаващите се машини. Audi AI е автомобилна форма на интегилентност, която позволява автономно придвижване, както и на интелигентност, която превръща автомобила в достоен събеседник на водача и спътниците му.

Audi AI-системите работят интелигентно, проактивно, индивидуално и се самообучават. Благодарение на Audi AI моделите с четирите пръстена на емблемата в бъдеще ще бъдат не просто интелигентни, а и буквално „емпатични“ в истинския смисъл на понятието. Те ще могат да общуват както с пасажерите, така и с околното пространство и да се напасват към нуждите на клиентите по-добре отвсякога. 


Автоматизирано придвижване по пътя, асистирано шофиране в трудни терени 
Нещо, което отдавна е факт при въздушния и релсовия транспорт, предстои да направи малка революция и в автомобилния сектор – става дума за автоматизираното придвижване. Audi AI:TRAIL на пътя постига автономно шофиране на Level 4. 
Level 4 е втората най-висока степен на автоматизация на шофирането според международната стандартизирана скала. Системите от тази категория не се нуждаят от участието на водача, но функционират в определен обсег от режими и места – например по магистрала или по оптимизирани в съответната насока обособени градски райони. Именно в такива условия водачът може изцяло да остави шофирането на автомобила в ръцете на автопилот. Когато обаче автомобилът излиза от изброените режими на работа, водачът отново трябва да поеме контрола. Именно поради тази причина Audi AI:TRAIL разполага с всички обичайни управляващи елементи като волан и педали. 
Освен това водачът неминуемо има нужда от въпросните елементи, когато шофира офроуд. Естествено, автомобилът разполага с подробни карти на различни черни пътища. И все пак, подобни терени са твърде податливи на климатични и други условия, за да позволяват наистина автоматизирано шофиране. Единствено на черни пътища в добро състояние и при редуцирана скорост е възможно автономно придвижване на Level-3. В подобен режим водачът има няколко секунди да се включи в управлението на автомобила при нужда. 
Разбира се, сензорите и асистиращите системи помагат на водача на AI:TRAIL и извън пътя, същото се отнася и за сензорите на електронната система за стабилност ESP: именно те дават необходимите данни за прибуксуване, надлъжно и напречно ускорение и спомагат за постигането на оптимално поведение на автомобила. Има и редица сензори, които внимателно следят за състоянието на настилката под автомобила – те работят оптично с камери и лазери, с ултразвук и с радар. Техните данни се прехвърлят към централния модул за управление на асистиращите системи, който при нужда се намесва и намалява вероятността от възникването на инциденти.

Освен това електрониката помага на водача при справяне с неравни участъци или стръмни наклони. При необходимост системите предупреждават своевременно за наличие на опасност от преминаването на критични граници – когато те касаят клиренса на автомобила или екстремен наклон. Освен това те могат – подобно на асистент за спазване на лентата в комбинация с адаптивен темпомат – да задържат автомобила в правилния курс в рамките на възможностите на системите. Това в зависимост от обстоятелствата може да покрива параметрите на автономно шофиране на Level 2. В такъв режим се изисква пълното внимание на водача. Дори и по този начин с помощта на интелигентната асистенция се постига подобряване на безопасността и разтоварване на работата на водача. 


Преоткриване на спокойствието – задвижването 
Предназначението на Audi AI:TRAIL е доста различно в сравнение с конвенционалните автомобили. Затова още при неговото конструиране основните цели съвсем не са били постигането на максимално бързи краткотрайни ускорения или дългите магистрални преходи. 
При AI:TRAIL предвид вероятността от честата му употреба в места без зарядни станции на първо място е постигането на голям пробег без дозареждане: 400 до 500 километра пробег с едно зареждане на път или в лек офроуд е била основната цел на конструкторите (по WLTP). В истински пресечен терен, където условията са коренно различни и неминуемо предполагат повишен разход, целта е постигането на 250 километра автономен пробег.

За да бъдат изпълнени въпросните ключови критерии, максималната скорост е електронно ограничена на 130 км/ч. Управляващата електроника непрекъснато следи и анализира енергийните потоци и дори при шофиране офроуд се грижи за максимална възможна икономия. 
Хардуерното обезпечение на задвижването на Audi AI:TRAIL се състои от четири монтирани близко до всяко от колелата електродвигателя, всеки от които задвижва директно съответното колело. Типично за Audi, всъдеходът притежава и истинска система quattro. Системната мощност достига до 320 киловата, а максималният въртящ момент се равнява на колосалните 1.000 нютонметра. Разбира се, през повечето време автомобилът мобилизира само малка част от цялата тази мощ и се задоволява дори със задвижването само на един мост. 
Самостоятелно задвижваните колела са лишени от диференциали и блокажи, отново с цел икономия на енергия. Благодарение на внимателното прецириране на максималната скорост предавателното отношение осигурява достатъчно тяга към всички колела дори без използването на многостепенна трансмисия. 
Стабилността и сцеплението се контролират от електрониката. С цел намаляване на опасността от прибуксуване, при моментна необходимост се ограничана подаването на въртящ момент към съответното колело. Когато пък лекото превъртане е желан и търсен момент, например върху хлъзгава настилка, електрониката автоматично регулира процеса. Големият запас от мощ позволява на AI:TRAIL да изпълнява сериозни преходи дори в тежки условия – при максимална увереност, безупречна сигурност и без локални вредни емисии.
 




Коментари

Добави коментар

Реклама