Новини » Автоновини

Внимание мъгла!



Admin08.10.2019г 

Внимание мъгла!

Есенното лошо време поставя всички шофьори на изпитание. Освен мокрият път, листата и мъглата представляват сериозна опасност. Тогава идва задължително и часът за пускане на задната светлина за мъгла. Но много автомобилисти не знаят кога точно светлина трябва да светне.

Правилото е лесно за запомняне - задните светлини за мъгла могат да бъдат включени, ако видимостта през мъглата е по-ниска от 50 метра. В мъгла водачите на пътните колони дават добра ориентация. Ако най-близкият не се вижда, видимостта е по-малка от 50 метра.

За фаровете за мъгла няма ограничение за видимост. Те могат да бъдат включени в случай на значителни препятствия поради мъгла, сняг или дъжд. Особенно са важни в сутрешните и вечерните часове. В мъглата липсват ориентири и понякога чуството за скорост се губи напълно. Много автомобилисти се чувстват потиснати в мъглата, искат бързо да се отърват от усещането и затова ускоряват, което е най-лошата възможна реакция.

Ориентирането по задните светлини на автомобила отпред също е типична грешка, защото шофьорите са склонни да карат много близо. Това е опасно и трябва да се запази дистанцията според обстановката и да се намали скоростта - това винаги трябва да е приоритет при лоша видимост.

Важна роля играят светлоотразителите на пътното платно и по мантинелите. Те не само дават информация за големината на видимостта, но и техните рефлектори осигуряват ценна информация. От дясната страна на пътя те са квадратни, отляво кръгли. Ако са оранжеви, те сочат към изход или кръстовище.
Източник:Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама