Новини » Спорт

Cyan Racing пише история с Lynk & Co с първата в историята китайска световна титла в автомобилния спортAdmin17.12.2019г 

Cyan Racing пише история с Lynk & Co с първата в историята китайска световна титла в автомобилния спорт

Cyan Racing и Lynk & Co написаха история, като осигуриха първата в света световна титла в автомобилния спорт за китайски производител с Lynk & Co 03 TCR, спечелвайки отборната титла в Световната купа за автомобили на FIA за 2019 г. след вълнуващ финал на сезона на пистата Сепанг в Малайзия.

"Да спечелиш три години подред с трима различни производители световната отборна титла е невероятно чувство. Да се твърди, че титлата още през първата година с Lynk & Co Cyan Racing е "мисия завършена" е малко рано. Следващата година нашата цел определено са двете титли отборната и при пилотите", каза Кристиан Дал, изпълнителен директор и основател на Cyan Racing.

„След най-трудния състезателен уикенд и сезон, Lynk & Co Cyan Racing завършиха по исторически начин. Те изградиха солидна основа за 2020 г. и доказаха професионалното си ниво на екипна работа и дух. Благодаря на целия екип за усилията им и преданоста. Очакваме с нетърпение те да се изправят пред двойна титла през следващата година."- каза Виктор Янг, вицепрезидент по комуникациите в Zhejiang Geely Holding Group.

Отборът Cyan Racing спечели титлата WTCC за 2017 г. с Volvo Polestar, 2018 WTCR титла с независима програма и 2019 WTCR титла с Lynk & Co, тройно световно постижение, което никой друг отбор не е успял досега в историята на състезанията на World Touring Car.

"Това беше един от най-трудните състезателни уикенди, които екипът някога е изживявал. Горд съм от всички в отбора, и затова че вече за трета поредна година сме шампиони на света, " - сподели Фредрик Уолен, мениджър на екипа на Cyan Racing.

„Проектът Lynk & Co 03 TCR беше създаден за рекордно кратко време - от планове до завършен автомобил за по-малко от 25 седмици, като почти всеки един от групата допринасе за това. Ние сме толкова горди и щастливи да станем свидетели на това как Cyan Racing успя да стане претенд за титлата, спечели я и го направи с толкова висок стандарт на спортно майсторство”, заяви Александър Мурдевски, ръководител на Geely Group Motorsport.

Пилотът на Cynk Racing и на Lynk & Co Иван Мюлер допълнително затвърди позицията си на най-успешния пилот в световната серия, като си осигури бронзовия медал във WTCR 2019-а. Това е 12-тата поредна година, французинът финишира в челната тройка на World Touring Cars.

"Загубих възможност да спечеля петата си титла, но усещането да спечеля отборната титла още през първата година с нов автомобил, който разработихме заедно с Geely Group Motorsport е фантастично. Гордея се, че това е 12-та година, където завършвам в челната тройка на World Touring Cars “, каза Мюлер.

Тед Бьорк завърши на четвърто място, което осигури място на двама пилоти на Lynk & Co Cyan Racing в челната четворка. "Ние се борихме силно до последната обиколка. Никога не се отказваме. Състезанията в Сепанг бяха сред най-трудните, които съм карал. Голяма благодарност на всички в екипа и на всички, които са разработили Lynk & Co.“, каза Тед Бьорк.

"Преди една година Lynk & Co 03 TCR направи първите си обиколки а сега сме отборни световни шампиони. Фантастично. Това е и първата година за мен в семейството Lynk & Co и Cyan Racing и се справихме добре. Аз съм наистина доволен от темпото, което имахме и да успеем да помогна на отбора да стане шампион. За следващата година целта ми е твърдо поставена – индивидуалната титла", каза Ян Ерлахер.

"Фантастичен първи сезон, да бъда в отбора на световния шампион е невероятно. Наистина съм горд, че допринесох за това и за мен последната половина от сезона беше наистина добра. Голямо благодаря на всички в отбора", каза пък Анди Приол.

FIA WTCR - крайно класиране
Пилоти - Топ 5
1 Norbert Michelisz Hyundai i30 372 точки
2 Esteban Guerrieri Honda Civic 349 (-23)
3 Yvan Muller Lynk & Co 03 331 (-41)
4 Thed Björk Lynk & Co 03 297 (-75)
5 Йохан Кристоферсон Фолксваген Голф 243 (-)
...
9 Yann Ehrlacher Lynk & Co 03 222 (-150)
18 Andy Priaulx Lynk & Co 03 122 (-250)

Отбори - Топ 5
1 Cyan Racing Lynk & Co 628 точки
2 BRC Hyundai Squadra 594 (-34)
3 Münnich Motorsport 574 (-54)
4 BRC Hyundai Lukoil 354 (-274)
5 Cyan Performance Lynk & Co 344 (-284)
Източник:Автопрес
Коментари

Добави коментар

Реклама