Новини » Любопитно

Акумулаторът на елмобила губи около 2,3% от капацитета си на година



Admin20.12.2019г 

Акумулаторът на елмобила губи около 2,3% от капацитета си на година Компанията Geotab Inc., специализирана в областа на управление на системи за глобално позициониране и следене на транспортни средства, публикува данни за зависимоста на капацитета на тяговия акумулатор на електромобила в зависимост от срока му на експлоатация.

В изследването са проследени 6300 електрокара от различни модели, експлоатирани при различни климатични и географски условия. По данни на експертите на компанията, средно тяговият акумулатор на елмобила губи ежегодно 2.3% от капацитета си, което обаче позволява на повечето акумулатори да имат по-дълъг живот от този на автомобила в който са монтирани.

Основен фактор, влияещ върху продължителноста на “живота” на акумулаторния блок е системата за охлаждането му. В Tesla model S, модел 2015-а година, например се използва система с течно охлаждане, като при нея спадът на капацитета е 2.3% годишно. Nissan Leaf от същата моделна година има пасивна система за въздушно охлаждане и спадът на капацитета за година възлиза на 4.2%.

От Geotab специално подчертават, че деградацията на акумулатора не е линейна. След бавен спад на капацитета в продължение на няколко години може да последва рязко намаляване на капацитета.

Мнозина от собствениците на автомобилите Tesla смятат, че скоростта на зареждане на акумулатора може да се промени с времето, защото производителят използва безжични обновления в защитата на акумулаторите. Друг интересен факт е че акумулаторите на активно използваните електрокари се износват по-бавно, отколкото тези на повечко престояващите в гаражите си машини.

По данни на експертите върху износването на акумулатора влияе също и местонахожението на електрокара. В горещия климат това става по-бързо, отколкото в студения. Процесът се ускорява също и от прекалено честото използване на експресното зареждане.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама