Новини » Автоновини

Тойота с прототип "град на бъдещето"Admin09.01.2020г 

Тойота с прототип "град на бъдещето"

Тойота обяви планове да построи прототип на "града на бъдещето" в подножието на японската планина Фуджи, предаде ДПА. Градът ще се захранва с енергия от водородни клетки и ще действа като лаборатория за автономни автомобили, "умни домове", изкуствен интелект и други технологии. Тойота представи плана на Изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, което днес отваря врати за широката публика, предава БТА.

Селището ще бъде издигнато на терена на затворен завод и ще се казва "Изтъканият град" - напомняне за началото на Тойота като текстилна компания. В него ще живеят постоянни жители и изследователи. Концернът не посочи цената на проекта.

Шефовете на много водещи автомобилни компании описват как градовете на бъдещето могат да бъдат проектирани, така че да се понижат парниковите емисии от колите и сградите, да се намалят задръстванията, а интернет технологиите да се прилагат във всекидневието. Планът на Тойота за футуристичен град на площ 71 хектара близо до Фуджи обаче е голяма стъпка пред идеите на конкурентите. Компанията очаква първоначално в града да живеят 2000 души, като строителството трябва да започне догодина. Главният изпълнителен директор Акио Тойода нарече проекта "моето лично поле на мечтите".

Тойота допълни, че е възложила проектирането на селището на датския архитект Бярке Ингелс, чиято компания е зад офис сградите на Гугъл (Google) в Силициевата долина и Лондон и небостъргача Световен търговски център 2 в Ню Йорк. Концернът отбеляза, че е отворен за партньорство с други компании, които искат да използват проекта като изпитателна площадка за технологии.


Източник: Economynews.BG
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

G-Energy Expert L 10W-40
G-Energy Expert L 10W-40
Разфасовка: 5 литра
Цена: 30.96лв.
Купи