Новини » Автоновини

Дали и колко може да се задминава ограничението на максималната скорост в Европа?Admin16.01.2020г 

Дали и колко може да се задминава ограничението на максималната скорост в Европа?

В Европейските държави масово прилаганите ограничения на скоростта в населените места и извън тях са 50 и 90 км/ч. Изключение за ограничението в града прави Албания, където то е 40 км/ч. В някои държави, като Полша, например има леко облегчение в тази посока – през нощта от 23.00 до 05.00 е допустима скорост от 60 км/ч.

За извънградското движение в редица страни ограничението е 80 км/ч - Швейцария, Финландия, Сърбия, Норвегия, а в други негласно са допустими 100 км/ч - Германия, Австрия, Полша, но със забележката, че това важи за път с две и повече ленти за движение в една посока. Белгия заради конфедеративния си характер е поделена скоростно на две неравни части - в Северна Фландрия извън града лимитът е 70 км/ч, а в Южна Валлония 90 км/ч.

В Швеция, която се смята за лидер в сферата на безопасност на движението ограничението на скоростта извън градовете зависи от параметрите на пътя – от 70 до 100 км/ч.

В някои страни има допълнителни ограничения – в Хърватска например, по-младите от 24-годишна вързаст водачи трябва да спазват правилото за ограничаване на скороста на автомобила си с минус 10 км/ч спрямо максимално допустимата. В Македония има подобно правило, но десетте километра минус важат за водачи със стаж до две години, а в редица страни правилото “минус 10” важи за извънградското каране по време на валежи.

Камери за контрол на скоростта има навсякъде и мрежата им става все по-гъста. Толерансът им е различен, но средно е в рамките на 4–8 км/ч. Изключение прави Португалия, където толерансът е +20 км/ч. В Беларус, Литва, Полша и Хърватска не глобяват до «+11». Във Финландия и Румъния до «+10», в Белгия, Италия и Франция до «+6». В Австрия, Германия, Швеция и Чехия може да се превиши скоростта с of 4 км/ч, а в Сърбия е почти “строг пиез” - само 1 км/ч.
Източник:Автопрес
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

МТ-300 Ом
МТ-300 Ом
Разфасовка: 205 литра
Цена: 1012.97лв.
Купи