Новини » Автоновини

Съвети за повече безопасност на детето в колата



Admin06.03.2020г 

Съвети за повече безопасност на детето в колата Ако имате деца, не можете да влезете в колата и да тръгнете без детски седалки. Потомството ни се нуждае от специална защита, тъй като мускулите и костите на децата все още не са толкова силни, здрави и устойчиви, колкото тези на възрастен. Производителят на автомобили Skoda дава съвети как най-добре да обезопасите малки си пътници.

По правило деца до височина 1,50 м и тегло 36 килограма седят на детско столче, в зависимост от националните законови разпоредби. Най-безопасно е за децата на задната седалка - в идеалния случай от страната на автомобила към тротоара. Най-лесният начин да се включите и излезете и да се закопчавате е там.

Детска седалка е прикрепена към колата или с триточков предпазен колан или с помощта на системата ISOFIX. При тази система две кукички на детската седалка щракват в две ISOFIX входове между седалката и облегалката на седалката на автомобила. Техните уши са здраво свързани с тялото на самата седалка.

Детските седалки са разделени в пет различни групи. Седалки от група 0 или 0+ са подходящи за деца с тегло до около 13 кг. В тези така наречени детски столчета за кола бебетата пътуват срещу посоката на пътуване. Това означава, че гърба и шията ще са по-малко натоварени по време на спешно спиране.

Преди да се монтира черупката на кошчето, малките пътници се връзват в него. След това бебешката седалка се поставя на столчето за кола и се закопчава с предпазния колан. Коланът трябва да минава през предвидените уши и да се закрепва в катарамата. След това поставяте колана зад седалката според даденото ръководство и го дърпате здраво. Дръжката за носене на бебешкото кошче е поставена в положение за пътуване.

Група 1 включва места за деца на възраст между девет месеца и четири години. Седалките обикновено са насочени в посока на пътуване и според експертите предлагат много добра защита. В случай на злополука те поглъщат енергия и преди всичко защитават чувствителни зони като главата и шията. Освен това те пазят като защитен щит от обекти, които летят наоколо.

При избора на подходяща седалка е важно да се обърне внимание на размера на седалката, защото само достатъчно голяма седалка предлага необходимия комфорт. И тук инсталирането на детската седалка започва с щракване на куките в предоставените гнезда ISOFIX.

Горната кука за връзване е прикрепена към съответния държач на гърба на облегалката. Тогава потомството се пристяга с петточков колан на детската седалка. От съображения за безопасност топлите дрехи като дебели зимни якета трябва да бъдат свалени или поставени над колана. Това намалява разстоянието до колана и детето се задържа по-бързо в случай на аварийно спиране.

Седалките в групи 2 и 3 са подходящи за деца от четиригодишна възраст и до тегло от 36 кг. Така наречените бустерни седалки също попадат в тази група. Детската седалка се поставя на задната седалка и се закопчава заедно с детето. Като алтернатива е възможно допълнително закрепване с ISOFIX. Когато избирате седалка, трябва да обърнете внимание на необходимия комфорт при седене и при влизане и излизане.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама