Новини » На път

До вторник - компромиси за хората, които излизат от областните градове без служебна бележка



Admin21.03.2020г 

До вторник - компромиси за хората, които излизат от областните градове без служебна бележка

Пътуващите извън областните градове трябва задължително да си носят както служебни бележки, така и лични карти. До вторник ще се правят компромиси за хората, докато системата се нагоди, съобщава vesti.bg.

В София в края на "Цариградско шосе" и в началото на АМ "Тракия" вече има пропусквателен пункт. В полунощ изходът към "Струма" беше затворен, а автомобилите, които влизат и излизат от града подлежаха на проверка.

На "Тракия" две от лентите за движение са затворени, а в аварийната - полицията извършва проверка на пътуващите. От МВР съобщиха, че са върнати близо 20 шофьори, тъй като причината за пътуването им е неоснователно.
На входа и изхода на Бургас към автомагистрала "Тракия" се образуваха километрични опашки и в двете посоки. На територията на морския град и в областта са разположени общо 11 КПП-та. От шофьорите се изисква да представят бележка от работодател, срокът за издаването на такава е до вторник.
Пловдив също е под пълна блокада. По всички 13 входно-изходни артерии на областния град са изградени КПП-та. На пътя към Карлово, Хисаря и АМ "Тракия" са се образували километрични опашки и от двете страни.

Каква е ситуацията по границите

На границата с Турция - на ГКПП "Капитан Андреево" и на ГКПП "Лесово", трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили. Това показват данни за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 10.00 ч., разпространени от МВР.

От 19 март за влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани. Пропускат се и товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево" и на ГКПП "Лесово" в двете посоки. Български граждани се пропускат на влизане в България на трите гранични пункта с Турция.

На границата със Сърбия - на ГКПП "Калотина" и ГКПП "Връшка чука", трафикът е нормален. По информация от сръбските гранични власти, на двата пункта се преустановява пропускането на всички пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки. Ще се пропускат само хуманитарни и товарни камиони, които ще бъдат конвоирани на тяхна територия. Преустановeно е преминаването на хора и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП "Олтоманци", ГКПП "Стразимировци" и ГКПП "Брегово".

На границата с Република Северна Македония - на ГКПП "Гюешево", трафикът е нормален. На влизане в РС Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани се пропускат на вход само на ГКПП "Гюешево". На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП "Гюешево" - ГКПП "Деве баир". Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта с Република Северна Македония в двете посоки.

На границата с Румъния - на ГКПП " Русе-Дунав мост" и ГКПП "Видин-Дунав мост", трафикът е нормален. На ГКПП "Дуранкулак", ГКПП "Силистра" и ГКПП "Оряхово-Бекет" трафикът е нормален. От 14 март 2020 г. румънските гранични власти са спрели преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. Ограничението се въвежда за 30 дни.

На границата с Гърция трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
Забранява се временно влизането на територията на България, считано 20 март до 17 април 2020 г. включително, на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове с въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни транспортни средства, напомнят от МВР.

Остава в сила забраната за влизане на територията на България на хора, пристигащи от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство:

Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на България. На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават.

Забраната не засяга граждани на държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства с изключение на горепосочените.

Настоящата забрана не обхваща: здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора; транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост; дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения; хора, пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

От 18 март 2020 временно се забранява влизането и преминаването през територията на България на тежкотоварни автомобили, пристигащи от Иран, напомнят от МВР.

Източник: vesti.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама