Новини » Крими

В ход е превантивна кампания за защита на гражданите от телефонни измами, свързани с COVID-19



Admin24.03.2020г 

В ход е превантивна кампания за защита на гражданите от телефонни измами, свързани с COVID-19

Телекомуникационна компания разработи приложението A1 Guard в отговор на очакванията, че телефонни измамници биха могли да използват страховете на хората от коронавируса

МВР е партньор на кампанията на А1 срещу телефонните измамници. От телекома бе създадено приложението A1 Guard, което помага на потребителите да предпазят себе си и своите близки от телефонни измами. То е достъпно за абонатите на всички мобилни оператори у нас, както и за ползвателите на фиксирани телефони от А1.

Наблюденията на МВР показват, че телефонните измамници са креативни и често се насочват към актуалните събития, за да звучат достоверно.

„След предприетите през 2019 г. активни и целенасочени действия на ГДНП и Прокуратурата, телефонните измами силно намаляха. Неутрализирани бяха 3 организирани престъпни групи, които се занимаваха с това. Красноречив факт за постигнатите резултати е, че през първите два месеца на тая година са регистрирани само 18 телефонни измами, срещу 252 през същите два месеца на 2019 г. Анализът сочи, че телефонните измамници стават все по-изобретателни и често сменят стратегиите си, за да не бъдат хванати. В периода на пандемията на COVID-19 се появяват нови сценарии – измамниците се представят за доброволци от групи за подкрепа, лекари, които търсят пари за лечение и изследвания, възползвайки се от страха на хората. Нужно е да бъдем изключително гъвкави и иновативни в овладяването на този проблем и се радвам, че в лицето на A1 Guard вече имаме подходящ инструмент, с който да отговорим на тази необходимост“, заяви директорът на ГДНП, главен комисар Христо Терзийски.

„Ние сме не само телеком лидер, но и компания, която работи със социална отговорност към своите служители, клиенти и обществото. Считаме, че е наш дълг да помогнем за разрешаването на проблема с телефонните измами, особено във времена като днешните, когато да предпазим своите близки е основна човешка цел. Приложението А1 Guard е нашата следваща стъпка в кампанията за дигитална солидарност по време на социалната изолация и спазването на мерките, наложени от пандемията на коронавирус, затова ние предоставяме апликацията напълно безвъзмездно. Направихме приложението достъпно за абонатите на всички мобилни оператори, защото считаме, че всеки потребител има право да получи адекватна защита, както и да осигури такава на близките си хора“ сподели Александър Димитров, изпълнителен директор на А1 България.

Приложението А1 Guard предупреждава за потенциални телефонни измами, като позволява да бъде ограничена входящата комуникация с непознати на ползвателя номера.

То може да се инсталира на смартфона на един управляващ номер, който да менажира повикванията на до пет защитени номера, считани за потенциални жертви, които могат да приемат свободно входящи обаждания от ограничения брой номера. Управляващият номер може да ползва смартфон с операционна система Android или iOS. Изискването за защитените номера е да разполагат с Android устройство, а в случай че ползват стационарен телефон на А1, iOS устройство или такова без операционна система, то те могат да използват функциите на приложението чрез предварителна инсталация на безплатен номер 1441.

Повече подробности за приложението и неговите функции може да намерите на страницата на телекома в интернет.





Коментари

Добави коментар

Реклама